Duits+varkensvlees+mag+weer+naar+Oekra%C3%AFne
Nieuws
© Twan Wiermans

Duits varkensvlees mag weer naar Oekraïne

Varkensvlees uit Duitsland mag weer worden geëxporteerd naar Oekraïne, laat het Duitse landbouwministerie weten. Oekraïne erkent de Europese regionaliseringsregels voor Afrikaanse varkenspest, waarbij exportverboden slechts gelden voor specifieke gebieden waar besmettingen zijn.

De export van Duits varkensvlees naar Oekraïne lag sinds september 2020 stil vanwege AVP-uitbraken. Duitsland exporteerde in 2020 nog 7.000 ton aan varkensvleesproducten naar dat land.

Langzamerhand krijgt de varkensvleessector in Duitsland weer meer mogelijkheden om te exporteren. In mei opende Zuid-Korea de markt voor het vlees. Maar China is als de belangrijkste exportmarkt voor varkensvlees nog gesloten voor Duitsland.

Belangrijke markt

Het Verband der Fleischwirtschaft, de Duitse vereniging voor de vleesindustrie, laat aan vakblad Topagrar weten blij te zijn met het besluit van Oekraïne. De organisatie ziet dat land als een belangrijke markt die bovendien met vrachtwagens is te bereiken. Oekraïne neemt doorgaans producten af die juist in West-Europa minder in trek zijn, zoals buikspek. Dat is goed nieuws voor de vierkantsverwaarding van varkens.

De Europese regionaliseringsregels houden in dat exportverboden niet voor een heel land gelden. Voor Duitsland betekent het dat alleen varkensvlees wordt geweerd uit gebieden waar besmettingen zijn. Het gaat vooral om regio's in Oost-Duitsland, voor veel gebieden gelden geen beperkingen. De eerste vrachtwagens met varkensvlees zijn inmiddels onderweg naar Oekraïne.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer