Uitbraak+varkenspest+bij+zwijnen+kost+VS+80+miljard+dollar
Nieuws
© Jos Thelosen

Uitbraak varkenspest bij zwijnen kost VS 80 miljard dollar

Het meeste gevreesde scenario in de Verenigde Staten (VS) is een oncontroleerbare uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij verwilderde zwijnen. Dat leidt tot een verlies van miljoenen banen en 80 miljard Amerikaanse dollar in tien jaar tijd, berekent econoom Dermot Hayes van Iowa State University.

Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest is voor de VS dichterbij gekomen sinds de virusziekte is aangetroffen in de Dominicaanse republiek. De VS ondersteunt de bestrijding van de virusziekte in dat land dan ook en doet er alles aan om insleep te voorkomen. Daarnaast zijn er strikte controles op zee- en luchthavens op illegale import van varkensvlees of besmet voer uit onder andere Azië.

Mocht er toch Afrikaanse varkenspest uitbreken op een varkensbedrijf in de VS, dan leidt dat tot een onmiddellijke exportstop van varkensvlees. Ook naar landen waar al Afrikaanse varkenspest aanwezig is, zoals China en Vietnam. China zal ook geen bijproducten meer afnemen, die moeten dan naar de destructie.

Door de exportstop ontstaat een overschot van 25 tot 30 procent varkensvlees op de Amerikaanse markt. De prijzen dalen dan zo'n 50 procent. Ook de prijzen voor pluimvee- en rundvlees zullen dalen. De akkerbouw heeft er weinig last van omdat vanuit andere landen vraag blijft naar mais en soja.

8 miljard dollar per jaar

Als de uitbraak van Afrikaanse varkenspest snel is in te dammen, kost deze de varkenssector volgens Hayes zo'n 8 miljard dollar. Hij gaat er in de berekening van uit dat de export na twee jaar weer kan worden hervat en dat het bij dit tijdelijke verlies blijft.

Het grootste risico loopt de VS als de Afrikaanse varkenspest terechtkomt bij de enorme aantallen verwilderde zwijnen – kruisingen tussen wilde zwijnen en huisvarkens – die daar rondlopen. Dan is de ziekte mogelijk niet onder controle te krijgen. Na enkele jaren leidt dit tot een forse krimp van de varkenssector die dan alleen nog voor de eigen markt produceert. In tien jaar tijd rekent Hayes met een verlies van 80 miljard dollar, een verlies van 60.000 directe banen in de sector en miljoenen indirecte banen.

Mond-en-klauwzeer

De VS loopt ook nog het risico op een uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ). Deze virusziekte komt voor in Venezuela. Landen als Argentinië en Brazilië proberen de ziekte onder controle te houden met vaccinatie.

Treedt in de VS tegelijkertijd een uitbraak van Afrikaanse varkenspest en MKZ op, dan loopt de schade fors op. MKZ treft niet alleen varkens, maar ook rundvee. Dus ook de export van rundvlees komt dan stil te liggen en de rundersector krimpt. Hayes berekent in dat geval een schade van 231 miljard dollar in tien jaar tijd en een permanent verlies van 175.000 directe banen en tientallen miljoenen indirecte banen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer