Verdenkingen+van+AVP+in+slachthuizen+komen+jaarlijks+voor
Nieuws
© Henk Riswick

Verdenkingen van AVP in slachthuizen komen jaarlijks voor

De slachterij van Vion in Apeldoorn is op 30 mei stilgelegd in verband met een verdenking van Afrikaanse varkenspest (AVP). Dit soort verdenkingen komt volgens de NVWA jaarlijks enkele keren voor en de uitslagen waren tot nu toe altijd negatief, zo ook in Apeldoorn.

Het Vion-slachthuis werd dinsdag bijna aan het einde van de slachtdag stilgelegd. Maar bij een verdenking van AVP of een andere besmettelijke ziekte wordt een slachterij altijd direct stilgelegd, onafhankelijk van het tijdstip, aldus een woordvoerder van de NVWA.

Niet alleen op slachthuizen wordt gecontroleerd op een mogelijke besmetting van varkens op AVP, varkenspest, mond-en-klauwzeer en de ziekte van Aujeszky. Dat gebeurt ook bij wilde zwijnen die worden aangereden, bejaagd of dood worden aangetroffen.

Jaarlijks zijn er bij wilde zwijnen ongeveer twintig verdenkingen van AVP. Als er een dood wild zwijn wordt gevonden zonder duidelijke doodsoorzaak, worden uit voorzorg alle maatregelen genomen die nodig zijn om verspreiding van een besmetting met deze ziekte te voorkomen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer