Naaldloos+vaccineren+helpt+verspreiding+AVP+voorkomen
Achtergrond
© MSD Animal Health

Naaldloos vaccineren helpt verspreiding AVP voorkomen

Bij het vaccineren met een naald is er een groot risico dat een ziekteverwekker als Afrikaanse varkenspest (AVP) wordt overgebracht naar andere varkens die met dezelfde naald worden gevaccineerd. Bij naaldloze vaccinatie is dit risico er niet. Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek naar beide vaccinatiemethoden.

Een onderzoeksbedrijf in Thailand dat werkt met strikte bioveiligheidseisen heeft telkens drie biggen besmet met respectievelijk een hoge, middelmatige of lage dosis van Afrikaanse varkenspest. Hierbij werd de stam van het Afrikaanse varkenspestvirus gebruikt die in Azië en Europa rondgaat. Een vierde groep van drie biggen werd niet besmet. Daarna werden deze biggen met een naald of naaldloos met de Idal 3G gevaccineerd met een oplosmiddel. 

Na het vaccineren van drie biggen uit één groep werden met dezelfde naald of het naaldloze apparaat vervolgens zes verklikkerbiggen gevaccineerd. De naald of het naaldloze apparaat was daarbij niet ontsmet.

Overdraagbaar

Doel was om te weten te komen of Afrikaanse varkenspest via de vaccinatie met de naald of naaldloos overdraagbaar is en of de hoogte van de besmetting invloed heeft op die overdracht en ziekteverschijnselen. Iedere groep biggen zat in een eigen onderzoekskamer. Er werden strikte bioveiligheidsmaatregelen toegepast, zodat Afrikaanse varkenspest niet van de besmette biggen bij de onderzoeksgroepen kon komen. Dat zou alleen kunnen door de overdracht via de naald of het naaldloze apparaat.

De conclusie uit het onderzoek is duidelijk: bij naaldloze vaccinatie is er geen risico op overdracht van Afrikaanse varkenspest. Ook bij de biggen die besmet waren met een hoge dosis Afrikaanse varkenspest was er geen sprake van overdracht door het vaccineren met het naaldloze apparaat.

Bij naald wel overdracht

Bij het gebruik van de naald bij het vaccineren was er juist wel sprake van overdracht van Afrikaanse varkenspest. Dat gebeurde bij alle besmette groepen. Dus bij vaccineren met een naald waarbij eerst een big met een hoge, een middelmatige of een lage besmetting werd gevaccineerd en vervolgens een niet-besmette big werd het Afrikaanse varkenspestvirus overgedragen. De biggen die hierdoor in aanraking kwamen met een hoge of middelmatige dosis, werden ook allemaal ziek en stierven door de besmetting die ze via de naald hadden opgelopen.

Bij de lage besmette groep werden de biggen door de overdracht niet ziek. Bij één big werd wel Afrikaanse varkenspest in het bloed gevonden. Die overdracht zonder klinische symptomen kan er volgens de onderzoekers toe leiden dat Afrikaanse varkenspest zich op deze manier ongemerkt verspreidt.

Veel veiliger

Naaldloze vaccinatie is dus veel veiliger. Het voorkomt overdracht van Afrikaanse varkenspest. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat ook overdracht van PRRS wordt voorkomen bij naaldloze vaccinatie. Daarbij is het bij naaldloze vaccinatie met de Idal 3G uiteraard ook niet nodig om naalden te wisselen.

Bij vaccineren met een naald wordt aangeraden om die in ieder geval per toom biggen te wisselen. Niet alleen om overdracht van ziekten te voorkomen, maar ook omdat een naald al snel minder scherp wordt. Dat laatste kan leiden tot weefselschade.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer