Countus%3A+%27Gas+geven+op+behalen+van+robuust%2C+maximaal+rendement%27
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Countus: 'Gas geven op behalen van robuust, maximaal rendement'

Varkenshouders dienen zich bewust te zijn van de technische kengetallen en waar voor hun bedrijf de ruimte zit om het maximale rendement te behalen. Zo doet 5 procent minder uitval van de biggen in de kraamstal de omzet ruim 66.000 euro stijgen op een bedrijf met duizend zeugen, bij een biggenprijs van 55 euro.

‘Een extra persoon rond het werpen inschakelen verdient zich dubbel en dwars terug, zeker bij de huidige hoge biggenprijzen’, zei specialist intensieve veehouderij Rick ter Haar van Countus tijdens Por-k-taal van VKON op 12 april. Dit webinar draaide om de financiële voordelen van een robuuste varkenshouderij.

Ter Haar: ‘Varkenshouders hebben zelf de regie over de technische kengetallen. Voer berekeningen uit voor specifieke kengetallen die beter kunnen zodat je weet wat het extra op kan leveren.’

De uitval van zeugen op een bedrijf met duizend zeugen 5 procent terugdringen levert volgens Ter Haars voorzichtige berekeningen al snel 30.000 euro per jaar op. Het afbigpercentage ligt in de praktijk tussen de 80 en 95. Elke 7 procent verschil levert voor zo’n bedrijf 24.000 euro op.

Te weinig zeugen vervangen

Voor het ideale vervangingspercentage heeft Ter Haar een vuistregel: 35 procent plus het uitvalpercentage van de zeugen. Toch constateert hij dat in de praktijk zeker het afgelopen halfjaar te weinig gelten zijn ingevoerd op zeugenbedrijven.

‘Dat kwam nogal eens door de lastige financiële situatie op vermeerderingsbedrijven’, licht de specialist toe. ‘Nu biggen duur zijn en ook slachtzeugen goed geld opbrengen is een inhaalslag gaande en gaat het gas erop. Die hoge prijzen zijn naast de genetische vooruitgang triggers om zeugen versneld te vervangen.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer