Zwakke+economische+groei+remt+consumptie+varkensvlees
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Zwakke economische groei remt consumptie varkensvlees

De wereldwijde consumptie van varkensvlees staat onder druk als gevolg van de zwakke economische groei. Hoge retailprijzen drukken de consumptie van dierlijke eiwitten. De consumptie verschuift naar goedkopere eiwitopties en kleinere eenheden, constateert Christine McCracken van RaboResearch.

Varkensvlees minder inkomensgevoelig dan bijvoorbeeld rundvlees of vis. 'Varkensvlees blijft goed gepositioneerd. Toch zien we dat aanhoudend hoge retailprijzen de consumptie van alle dierlijke eiwitten beperkt', zegt McCracken in het kwartaalbericht van 26 april. Volgens RaboResearch zijn er voorzichtige tekenen dat de grootste impact van de inflatie voorbij is, maar het effect daarvan op de consumptie zal in 2023 voelbaar blijven.

Hoewel de consumptie van varkensvlees onder druk staat, is er wereldwijd een groter aanbod van varkensvlees. Dat is het gevolg van het optimisme waarvoor de mondiaal stijgende consumptie van varkensvlees in 2022 zorgde en het vertrouwen dat de consumptie in 2023 verder zou herstellen van de coronapandemie. Er moet een nieuw evenwicht ontstaan en dat kost tijd. 'Een lagere aanvoer in Europa kan daarbij helpen', stelt McCracken.

Belang van risicobeheer

In 2023 verwacht RaboResearch een bescheiden verbetering van de productiekosten. Omdat de omstandigheden per land en regio sterk kunnen variëren, wijst de bank op het belang van risicobeheer. McCracken noemt dat cruciaal voor het succes van ondernemingen. De wereldwijde voorraden varkensvlees liggen op een historisch laag niveau en de beschikbaarheid van varkensvlees is krap.

Ook de wereldwijde voorraad aan graan- en oliehoudende zaken is volgens Rabobank marginaal. De verwachting is daardoor dat de volatiliteit van de voerkosten in 2023 groter zal zijn. Behalve over de volatiliteit is er ook zorg over de recente uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China, Zuid-Korea, de Filipijnen en Europa. De helft van alle varkens in de wereld bevindt zich in China. Omdat de uitval door Afrikaanse varkenspest daar op dit moment beperkt is, verwacht RaboResearch nu geen grote impact op de markt.

In een groot aantal regio's in de wereld is sprake van verbetering van de diergezondheid. RaboResearch constateert dat de gevolgen van PRRS en het varkensvirus PEDv afnemen. Naar verwachting zorgt de verbeterde productiviteit in de Verenigde Staten en Mexico voor extra aanbod en een extra belasting van de markt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer