Lage+vleesvarkensprijzen+in+China%2C+maar+verbetering+is+in+zicht
Nieuws
© YouTube

Lage vleesvarkensprijzen in China, maar verbetering is in zicht

De productie van varkensvlees in China is in de eerste drie maanden van 2023 met 1,9 procent gestegen. Met 1,86 euro per kilo levend gewicht ligt de prijs op het laagste niveau in een jaar. Dat komt onder meer door een zwakke consumptie. Later dit jaar wordt een beter prijsniveau verwacht.

Om het lage prijsniveau voor varkensvlees te ondersteunen, wil de Chinese overheid mogelijk ingrijpen met maatregelen als centrale opslag, meldt Agra Europe. Volgens het Chinese statistiekbureau ligt de stijging van de varkensvleesproductie nog onder de stijging van de pluimveevleesproductie met 3,2 procent en de productie van rund- en schapenvlees die beide 5 procent plusten.

In de eerste drie maanden van 2023 zijn 199 miljoen varkens in China geslacht. Dat was 1,7 procent meer dan in dezelfde periode in 2022. De varkensstapel werd eind maart geraamd op 430,9 miljoen dieren, een toename ten opzichte van vorig jaar met 2 procent.

Volgens de Chinese autoriteiten ligt de huidige varkensproductie op een redelijk en voldoende niveau. Door de hogere productie en de zwakke consumptie daalde de prijs van slachtvarkens half april tot iets minder dan 1,86 euro per kilo levend gewicht. De kans op nog een grotere daling wordt klein geacht vanwege het verwachte herstel van de varkensvleesconsumptie. De Chinese staat houdt de markt- en voorraadontwikkeling nauwlettend in de gaten en zal indien nodig ingrijpen met maatregelen zoals gecentraliseerde opslag.

Dalende aanvoer verwacht

Volgens expert Zhuo Chuang van de China Animal Husbandry Group leden varkenshouders die hun eigen varkens grootbrachten in de eerste drie maanden van 2023 een gemiddeld verlies van ongeveer 12 euro per dier, terwijl de slachterijen een brutowinst boekten van 4,78 euro per varken. Maar door de voortdurende afname van het aantal zeugen in China is de verwachting dat het aanbod van vleesvarkens snel afneemt.

Omdat de vraag naar varkensvlees waarschijnlijk tegelijkertijd toeneemt, kan volgens Chuang de prijs stijgen. Dat blijkt ook uit de termijnmarkt voor levende varkens op de Dalian Commodity Exchange. De prijs voor de futures met een looptijd in juli bedroeg 2,21 euro per kilo levend gewicht en lag daarmee duidelijk boven de huidige spotmarktprijs voor vleesvarkens. Het contract van september sloot op 2,38 euro per kilo levend gewicht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer