Spanje+overweegt+steunpakket+voor+boeren
Nieuws
© Carnica

Spanje overweegt steunpakket voor boeren

De Spaanse regering maakt zich zorgen over de aanhoudende droogte. Een speciale droogtecommissie buigt zich over steunmaatregelen zoals belastingverlaging en lenen tegen gunstiger condities.

Sinds de herfst is er in Spanje een kwart minder neerslag dan normaal gevallen. Volgens de boerenorganisatie COAG dreigt in het hele land meer dan 3,5 miljoen hectare niet-geïrrigeerde graangewassen uit te drogen. Volgens experts zijn de gewassen in regio's zoals Andalusië en Castilië-La Mancha praktisch verloren. Als de droogte aanhoudt en de oogstvolumes navenant lager zijn, zullen de kosten in de verwerkingsbedrijven flink stijgen.

Grote zorg is ook dat door de droogte het toch al schaarse aanbod grondstoffen voor de diervoederindustrie verder verslechtert. Veel varkenshouders maken zich daarnaast zorgen over de watervoorziening van hun dieren. COAG waarschuwt voor operationele sluitingen, stijgende kosten voor producenten en hogere consumentenprijzen. Om in de toekomst beter voorbereid te zijn op droogte, pleit de boerenbond vooral voor een betere infrastructuur voor wateropslag en -distributie.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer