Spanje+blijft+wereldwijd+tweede+exporteur+varkensvlees
Nieuws
© dirk hol

Spanje blijft wereldwijd tweede exporteur varkensvlees

Ondanks de lichte daling van de Spaanse varkensstapel blijft Spanje na de Verenigde Staten de tweede exporteur van varkensvlees in de wereld. De Spaanse export is goed voor een volume van 2,93 miljoen ton ter waarde van 8.279 miljoen euro. Dat zeiden directeur Alberto Herranz en internationaal directeur Daniel de Miguel van Interporc, de overkoepelende organisatie van de Spaanse varkenssector, bij de presentatie van de balans van de cijfers van 2022.

Voor het eerst sinds meer dan tien jaar was er in 2022 sprake van een daling van de Spaanse varkensstapel. Ten minste van wat ze in Spanje de witte varkens noemen om daarmee het onderscheid te maken met de zwarte Iberische varkens die de pata negra-ham produceren.

Het aantal witte varkens daalde vorig jaar met 1,9 procent naar 30,68 miljoen. Daarnaast zijn er ruim 3 miljoen zwarte varkens. Spanje blijft daarmee met afstand nog steeds het Europese land blijft met de meeste varkens. Nummer twee Duitsland huisvest ruim 21 miljoen varkens.

Gemiddeld heeft een Spaans varkensbedrijf 461 varkens. Dat ligt flink onder het gemiddelde van andere landen als Denemarken met 4.000 varkens, Nederland met zo'n 3.400 varkens en de Verenigde Staten waar het gemiddelde op 1.200 ligt.

Waardestijging vleesproductie

In 2022 daalde het aantal varkensslachtingen met 2,94 procent ten opzichte van het jaar ervoor, met 56,65 miljoen geslachte dieren. De totale vleesproductie nam ook licht af van 5,18 miljoen ton in 2021 tot 5,07 miljoen ton in 2022. De waarde van de vleesproductie steeg wel flink met 22 procent tot 10,87 miljoen euro.

Door de daling van de varkensstapel is er volgens Herranz een keerpunt bereikt. Hij ziet 2023 als zorgwekkend en vol onzekerheden. 'Dit jaar is bepalend voor de toekomstige duurzaamheid van het Spaanse varkensvleesagrifoodsysteem. Het versterken van de duurzaamheid van de sector is de komende jaren van belang.'

Spanje exporteert naar 111 verschillende markten, waaronder een aantal landen in de Europese Unie. China heeft zijn importbehoeften verminderd, maar blijft wel de belangrijkste bestemming voor Spaanse varkensvleesproducten met bijna 700.000 ton in 2022. Dat komt neer op 24 procent van de totale omzet van de sector.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer