Meer+omzet+AgruniekRijnvallei
© Agruniek Rijnvallei

Meer omzet AgruniekRijnvallei

Coöperatie AgruniekRijnvallei verkocht in het eerste halfjaar 8,6 procent meer mengvoer dan in het eerste halfjaar van 2021. Deze stijging is behaald ondanks de zeer onrustige marktomstandigheden.

Zowel bij pluimvee, varkens en rundvee als bij paarden zag AgruniekRijnvallei (AR) in het eerste halfjaar van 2022 een groei in de voeromzet. De coöperatie kon ondanks de krimpende markt veel nieuwe klanten verwelkomen. Volgens algemeen directeur Arjen van Nuland komt het mede omdat agrarische ondernemers in deze tijden behoefte hebben aan een betrouwbare, solide partner.

'We doen er alles aan om als AR die partner te zijn. Dat doen we door dicht bij het boerenerf te blijven, te anticiperen op de ontwikkelingen in de markt en door tijdig goede voorraden aan te leggen', geeft hij aan. Ook de drie andere pijlers van AR (plant, op- en overslag en winkels) zetten een goed resultaat neer en draaien boven begroting.

Verwerkt dierlijk eiwit

De introductie van verwerkt dierlijk eiwit in het voer bewijst volgens Van Nuland dat AR dicht op de markt zit. 'AR heeft als eerste mengvoederbedrijf in West-Europa deze waardevolle grondstof verwerkt in zijn pluimveevoer.'

Inmiddels wordt het volgens hem zowel in de reguliere als in de biologische voeders toegepast voor zowel het pluimvee als de varkens. 'Naast de kostprijsbesparing levert dit hoogwaardige eiwit een kwaliteitsslag op en is het een eersteklas sojavervanger. Doordat AR in een vroeg stadium deze kans zag, kon het productieproces tijdig aangepast worden.'

Voorraadbeheer grondstoffen belangrijk

In de turbulente grondstoffenmarkt is het op voorraad houden van de essentiële grondstoffen een topprioriteit voor AR. Commercieel directeur Johan Schuttert: 'Doordat we aan het begin van het jaar een grote voorraad grondstoffen en kunstmest hadden aangelegd, konden we relatief scherpe prijzen van zowel voeders als kunstmest hanteren.'

Dat goed voorraadbeheer essentieel is, heeft de biologische grondstoffenmarkt laten zien. 'In het afgelopen jaar is het nut van de 'ijzeren voorraad' die AR aanhoudt, bewezen', vindt Van Nuland. 'Hierdoor konden we biologisch voer blijven leveren ook al liepen we tegen veel problemen aan: grondstoffen die niet geleverd werden, leveranciers die failliet gingen en partijen die afgekeurd werden. Het kwam allemaal voor. Ondanks deze hectiek is de omzet in biologisch voer opnieuw fors gestegen met ruim 10 procent.

Uitbesteden deel productie aan Vitelia

Door de sterk groeiende voeromzet heeft AR de maximale productiecapaciteit van de mengvoeders bereikt. De coöperatie besteedt daarom een deel van de productie uit aan coöperatie Vitelia. Dat kan volgens AR zonder concessies te doen aan de voerkwaliteit. Vitelia kan het voer maken met dezelfde korreldiameter, ingrediënten en korrelkwaliteit.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer