Co%C3%B6peratie+AR+zet+meer+varkensvoer+af+in+2021
Nieuws
© Agruniek Rijnvallei

Coöperatie AR zet meer varkensvoer af in 2021

In 2021 zette Coöperatie AR (AgruniekRijnvallei) in euro's ruim 13 procent meer om onder meer door de fors hogere grondstofprijzen. De omzet in tonnen diervoeders steeg 0,9 procent naar 680.494 ton waarvan bijna een derde deel bestaat uit varkensvoeders.

De omzet in volume varkensvoeders bij AR bedroeg vorig jaar 222.611 ton. Dat is een stijging van 4,2 procent ten opzichte van 2020, terwijl de afzetmarkt in de varkenshouderij krimpt. Die omzetstijging is toe te schrijven aan klantengroei en door meerwaarde te bieden in vraaggestuurde ketens.

AR realiseerde in 2021 een omzet van 322 miljoen euro, maar het resultaat is slechts 234.000 euro. Wel wordt 1,1 miljoen euro terugbetaalt aan leden als prijsreductie. Daarbij gaat het om 2 euro per ton over de vorig jaar afgenomen mengvoeders en 1 procent over de afgenomen gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee is over het hele jaar in totaal ruim 8,7 miljoen euro aan kortingen uitgekeerd aan hun afnemers.

Tegen de markt in gegroeid

Algemeen directeur Arjen van Nuland gaf tijdens de algemene vergadering in Veenendaal aan dat de markt zich in 2021 wederom kenmerkte door een grote dynamiek en veel onzekerheden. 'In deze complexe markt heeft AR een uitstekend resultaat neergezet en is tegen de markttendens in gegroeid.'

Tijdens de vergadering werd ook afscheid genomen van Martin Grift. Hij werd september 2021 als algemeen directeur opgevolgd door Van Nuland.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer