Rabobank%3A+varkensvleesproductie+krimpt+harder+dan+voorspeld
Achtergrond
© Vlees.nl

Rabobank: varkensvleesproductie krimpt harder dan voorspeld

De rem op de varkensproductie wordt volgens bijgestelde ramingen van Rabobank dieper ingedrukt. In de Europese Unie (EU) zal dit jaar 2 tot 2,5 procent minder varkensvlees op de markt komen dan in 2021. Desondanks neemt de druk op de interne markt toe door de sterker krimpende vleesexport uit de EU. Bovendien houden hoge voerprijzen aan tot in 2023.

De explosief gestegen voerprijzen – graanprijzen zijn verdubbeld ten opzichte van 2019 – en de oorlog in Oekraïne hebben impact op de Europese productie van varkensvlees. Daarom heeft Rabobank de voorspellingen van de varkensproductie in 2022 flink bijgesteld.

Waar in de eerste maanden van dit jaar in de zeven belangrijkste varkensproducerende landen in de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) nog diverse groeiers waren, wordt over 2022 alleen voor Spanje nog een bescheiden en afvlakkende groei voorspeld. Dat blijkt uit de becijferingen die Justin Sherrard, Global Strategist Animal Protein bij Rabobank, op 18 mei presenteerde in Tiel. Dat deed hij tijdens het jaarcongres van de European Pig Producers.

Alleen stijging in Spanje

In februari van dit jaar was de varkensvleesproductie in Spanje, het belangrijkste varkensland binnen de EU, 6 procent hoger dan in dezelfde maand van 2021. Rabobank verwacht dat de uitbreiding van de productie de rest van dit jaar flink getemperd wordt. Oorzaken zijn de stijgende productiekosten door vooral duurder voer, arbeid en energie en de beperktere exportmogelijkheden naar China. Over 2022 stelt Rabobank de productiestijging in Spanje daarom naar beneden bij tot een plus van 2 procent.

Voer blijft de komende tijd duur en de stijgende energiekosten hakken er bij menig varkensbedrijf in

René Veldman, sectormanager varkenshouderij bij Rabobank

De grootste productiekrimp vindt plaats in Duitsland. In februari was de hoeveelheid tonnen geproduceerd varkensvlees met maar liefst 11 procent gedaald ten opzichte van februari 2021. Naast de hoge voerprijzen wekken de beperkingen bij de afzet van Duits varkensvlees door Afrikaanse varkenspest binnen de landsgrenzen weinig vertrouwen op bij Duitse varkenshouders.

Biggenafzet verloopt stroef

Vleesvarkenshouders leggen (tijdelijk) minder of geen biggen op waardoor de biggenafzet bij vermeerderaars stroef verloopt. Met het oog op investeringen in het welzijn van zeugen die eraan komen, zal de varkensproductie structureel verder dalen. Voor 2022 zal de productiekrimp in Duitsland tussen de 5 en 10 procent liggen.

Frankrijk kende begin 2022 een bescheiden productiedaling ten opzichte van 2021. Ondanks de wispelturige markt verwacht Rabobank dat de productie op een met 2021 vergelijkbaar niveau blijft.

Omslag in Denemarken

Bijzonder is de omslag in de varkensproductie in Denemarken. Begin dit jaar lag de varkensvleesproductie nog 3 procent boven het niveau van 2021. Toch verwacht Rabobank dat de Deense varkenshouderij krimpt met 3 procent. Omdat de Denen handel drijven met krimpmarkten Duitsland en Polen, met een daling van 7 procent over 2022, heeft dat ook effect op de prijszetting voor biggen en vlees. In combinatie met stijgende (voer)kosten besluiten Deense varkenshouders hun productie (tijdelijk) te staken.

Voor Nederland schat Rabobank de productiekrimp dit jaar op 3 procent. Italië, dat kampt met uitbreiding van Afrikaanse varkenspest, zal een stap terugzetten van 7 procent, het Verenigd Koninkrijk doet stapje terug van 2 procent.

Buiten EU

Ondanks de krimp zal het volgens Sherrard de nodige inzet kosten om voldoende varkensvlees buiten de EU af te zetten. De export naar derde landen krimpt harder dan de varkensproductie. Zo is de toegang op de Chinese afzetmarkt fors beperkter dan in 2020. China zette een rem op de import van varkensvlees onder meer door de zero tolerance voor corona.

Op andere Aziatische markten ziet de strateeg mogelijkheden om meer varkensvleesproducten af te zetten, maar de concurrentie op de wereldmarkt neemt toe. Daarom blijft er de druk op de marges in de varkenshouderij, stelt Rabobank.

Marktbalans zoeken

De consument in de EU verleiden om vaker varkensvlees te kiezen, kan voor een betere marktbalans zorgen. Maar met de toenemende inflatie en prijsstijgingen van varkensvlees is het gelijk houden van de deze consumptie al een opgave. Prijzen zijn volgens Sherrard echter niet allesbepalend. Voor premium wordt betaald als dat gebeurt in combinatie met goede promotie en marketing. Datagedreven foodbedrijven weten op die manier contact te krijgen met consumenten die bereid zijn te betalen voor specifieke producten.

Varkenshouders moeten volgens Sherrard blijven focussen op het verbeteren van de productiviteit. 'Benut data, zet in op duurzaamheid, vertel je verhaal en wees trots. Omarm veranderingen en probeer consumenten te begrijpen en echt contact te maken. Als ze bijvoorbeeld sojavrij, broeikasgasneutraal varkensvlees willen, dan kun je je productie daar in samenwerking met de varkensvleesproductieketen op afstemmen en een premium product leveren.'

René Veldman, sectormanager varkenshouderij bij Rabobank
René Veldman, sectormanager varkenshouderij bij Rabobank © Studio Van Assendelft

Koers houden, wel voorbereid zijn
'Voer blijft de komende tijd duur en de stijgende energiekosten hakken er bij menig varkensbedrijf in. Bovendien is het koffiedik kijken hoe de opbrengstprijzen zich ontwikkelen. Maar bereid je voor op naderende liquiditeitsproblemen en houd vooral koers', stelt René Veldman, sectormanager varkenshouderij bij Rabobank. 'Op dit moment lukt het de meeste varkenshouders aardig om de eindjes aan elkaar knopen', constateert Veldman. 'Ook zijn er vermeerderaars die goede vleesvarkensbedrijven aankopen om de afzetzekerheid van hun biggen in eigen hand te houden.' De komende maanden wordt de druk op de liquiditeit bij varkensbedrijven opgevoerd. 'Stel daarom tijdig een liquiditeitsbegroting op. In een onzekere markt is het de beste optie om een kostprijsberekening te maken op basis van actuele prijzen. Stel daarna twee of drie scenario's op om in beeld te brengen welk effect bepaalde prijsontwikkelingen hebben en maak ook een begroting met langjarige uitgangspunten', tipt Veldman. 'Ook in roerige tijden is het zaak op koers te blijven. Te blijven focussen op marges onder meer door de diergezondheid te verbeteren en insleeprisico's verder te beperken, het bedrijfsmanagement en de mentale gezondheid van jezelf en je team. Investeer in arbeids- en opleidingsprogramma's zoals deelname aan het TOP Ondernemerschap Programma Varkenshouderij dat we samen met de POV hebben opgezet. Een nieuwe groep start in september.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer