Polen+van+export%2D+naar+importland+voor+varkensvlees
Nieuws
© Henk Riswick

Polen van export- naar importland voor varkensvlees

Waar Polen eerder nog een belangrijke speler was op de exportmarkt voor varkensvlees, is het nu de vijfde importeur in de EU. De varkensvleesproductie in dat land staat onder grote druk, schrijft Agroberichten Buitenland.

Een belangrijke reden voor de teruggang van de varkensvleesproductie is de Afrikaanse varkenspest die al jaren huishoudt onder wilde zwijnen en gehouden varkens in Polen. Er is hierdoor geen export naar derde landen mogelijk en veel varkenshouders zitten in besmette gebieden en zitten daarmee vast aan de levering naar één bepaalde slachterij. Daarbij zijn Polen minder kieskeurig dan bijvoorbeeld de Duitsers bij de keuze van het varkensvlees.

Tweede reden is de instabiliteit van de markt door het wegvallen van de export naar China vanuit de EU. Daardoor blijft er meer varkensvlees op de Europese markt, met lagere prijzen tot gevolg. Door deze ontwikkelingen zijn veel vooral kleine varkenshouders gestopt of hebben hun productie verminderd.

Het aantal zeugen in Polen is sinds het jaar 2000 met bijna de helft verminderd en de import van biggen is flink gestegen. Momenteel komt 40 procent van de biggen uit het buitenland en daarvan komt 85 procent uit Denemarken.

Situatie varkenshouders verbetert niet

De situatie voor de Poolse varkenshouders verbetert niet. In februari lagen de prijzen op 4,25 Poolse zloty, dat is zo'n 0,91 euro per kilo. Die prijzen zijn inmiddels wel gestegen naar 1,42 euro per kilo, maar de prijzen voor grondstoffen stijgen nog harder.

Een groot deel van Poolse varkenshouders kan niet concurreren met de veel grotere bedrijven in Duitsland, Denemarken en Spanje. Alleen met een intensief steunprogramma is de varkenshouderij in het land overeind te houden. Al wordt er wel aan getwijfeld of de plannen van de Poolse EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, om de productie op de kleine Poolse bedrijven weer op peil te krijgen, gaan lukken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer