Weerbaarheid+varkenshouderij+in+Europees+verband+onderzocht
Nieuws
© Ruben Meijerink

Weerbaarheid varkenshouderij in Europees verband onderzocht

Hoe de duurzaamheid en veerkracht van de varkenshouderij op sociaal-economisch, milieu-, klimaat-, diergezondheids- en dierenwelzijnsgebied in de Europese Unie te vergroten? De Europese commissie heeft een reflectiegroep opgericht die gaat onderzoeken. De eerste bijeenkomst van de Pigmeat Reflection Group vond donderdag plaats.

Die bijeenkomst werd belegd door Eurocommissaris Janusz Wojciechowski van Landbouw. Volgens hem staat de varkenssector voor veel uitdagingen. Als voorbeelden noemt hij de coronacrisis, het wegvallen van export richting China, de verspreiding van Afrikaanse varkenspest naar meer EU-landen en stijging van de productiekosten.

De Russische invasie in Oekraïne heeft ook impact op de sector vanwege de export en de aanvoer van veevoer. De EU is de op één na grootste varkensvleesproducent ter wereld en de grootste exporteur van varkensvlees en varkensvleesproducten.

Importafhankelijkheid

De Europese Commissie vindt het belangrijk om 'de sociaal-economische weerbaarheid van de sector, vooral in relatie tot geïmporteerde plantaardige eiwitten te vergroten'. Dat vereist volgens de EU-politici ' diepgaande reflectie'. Donderdag ging de discussie over de importafhankelijkheid van diervoeders. Tijdens de komende bijeenkomsten zal gesproken worden met diverse deskundigen.

In de reflectiegroep zitten belanghebbenden uit verschillende Europese lidstaten, waaronder producenten, wetenschappers, afgevaardigden van de nationale overheden en ambtenaren van de Europese Commissie. Elke vergadering wordt aan een specifiek onderwerp gewijd.

Eindverslag

Nadien wordt alles gebundeld in een eindverslag met mogelijke aanbevelingen. Dat wordt begin 2023 verwacht. De bijeenkomsten staan gepland op 6 april, 25 mei, 4 juli, 12 september en 21 november, waarna op 18 januari 2023 het eindrapport wordt opgeleverd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer