Fors+meer+verboden+vleesproducten+in+Amerikaanse+zeehavens
Nieuws
© Peter Smit

Fors meer verboden vleesproducten in Amerikaanse zeehavens

De Amerikaanse autoriteiten zien een zorgwekkende toename van in beslag genomen verboden vleesproducten. Deze gesmokkelde vleesproducten in zeehavens komen met name uit China. Het verhoogt het risico op het binnenhalen van Afrikaanse varkenspest of andere besmettelijke dierziekten.

De inbeslagnames van verboden vleesproducten uit China zijn nog nooit op een zo hoog niveau geweest in bijvoorbeeld de zeehaven van Los Angeles. In het vierde laatste kwartaal van 2021 onderschepten Amerikaanse landbouwspecialisten van de douane en grensbescherming 118.949 kilo verboden producten van varkensvlees, kip, rundvlees en eend. Dat is 33 procent hoger dan in dezelfde periode van 2020.

Deze zorgwekkende opwaartse trend is versterkt midden in de covid-19-pandemie. Toen is in een jaar tijd het volume aan in beslag genomen verboden dierlijke producten met 80 procent gestegen. De meeste van die producten werden aangetroffen in dozen met onder meer huishoudelijke artikelen. Dat is een duidelijke poging om het verboden vlees de Verenigde Staten in te smokkelen. De gesmokkelde producten worden vernietigd of in sommige gevallen teruggestuurd.

Vrees introductie ziekten

USDA, het landbouwdepartement van de Amerikaanse overheid, vreest de vleesproducten uit China. Dat land kampt met Afrikaanse varkenspest (AVP), klassieke varkenspest, het besmettelijke Newcastle Disease voor pluimvee, mond- en klauwzeer, hoogpathogene vogelgriep en blaasjesziekte bij varkens.

Varkensvleesproducten uit door AVP getroffen landen kunnen het virus in de Verenigde Staten introduceren. De introductie van varkenspest kan de binnenlandse varkensvleesindustrie en Amerikaanse varkensvleesexport verlammen. Volgens USDA zou dat kunnen leiden tot een schadepost van bijna 6 miljard euro per jaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer