Vinger+aan+de+pols+voor+de+diergezondheid+op+uw+bedrijf
Achtergrond
© Zoetis

Vinger aan de pols voor de diergezondheid op uw bedrijf

Monitoring is een belangrijk onderdeel van een goede preventieve gezondheidszorg. Het geeft inzicht in de aanwezigheid van de meest voorkomende infectieziekten. Het geeft handvatten om gericht te kunnen werken aan verbetering of handhaving van de gezondheid op een bedrijf. Het is de kunst om op basis van de analyses gemaakt met de uitslagen van de monitoring de meest doeltreffende maatregelen te nemen.


Hebt u de gezondheidsstatus van uw varkensbedrijf in beeld?

Dat is een vraag die door iedere varkenshouder anders zal worden beantwoord. Wat wordt onder gezondheidsstatus verstaan?
Nederland heeft een officiële status van aujeszky-vrij, vrij van varkenspest en blaasjesziekte en ook vrijwel alle bedrijven zijn vrij van bijvoorbeeld snuffelziekte. Dit is bereikt door goede monitoring en het uitselecteren van besmette dieren. Op vleesvarkensbedrijven wordt salmonella drie keer per jaar door monitoring in beeld gebracht.

Mogelijk weet u dat uw bedrijf vrij is van bepaalde ziekten zoals PRRS, APP of mycoplasma omdat u een SPF-bedrijf hebt en dit inzichtelijk hebt door herhaaldelijk terugkerende monitoring. Of u weet dat u bijvoorbeeld PRRS-vrije biggen aflevert omdat u dit door bloedonderzoek van tienweekse biggen goed inzichtelijk hebt.

Maar het kan ook zijn dat u van veel infecties zoals bijvoorbeeld PRRS geen idee hebt omdat u niet monitort, uw bedrijf in een varkensvrije omgeving ligt of uw bedrijf gesloten is en u daar geen problemen ervaart. De behoefte om onderzoek te doen is dan vaak niet zo groot.

Dreiging van buitenaf

Meestal zal het antwoord echter zijn dat er naast de verplichte onderzoeken ook een monitoring op ziektes zoals PRRS, griep en mycoplasma wordt gedaan. Er is dreiging van buitenaf door omliggende varkensbedrijven of vrachtwagens die langsrijden. De afnemer van de biggen wil graag de status weten. Of u wilt op uw bedrijf de vinger aan de pols houden of juist een stap vooruit maken op het gebied van diergezondheid.

Allemaal goede redenen om de gezondheidsstatus van diverse infectieziekten op uw bedrijf samen met uw dierenarts in kaart te brengen zodat een plan van aanpak kan worden gemaakt.

Uw dierenarts zal met u bespreken hoe deze monitoring eruit zal zien. Welke ziekten zijn van belang en willen we inzichtelijk krijgen? Welke diergroepen worden bemonsterd, hoeveel dieren per groep en welke testen kunnen er worden gebruikt?

De ‘pakkans’ moet natuurlijk zo groot mogelijk zijn, maar aan de andere kant moet deze monitoring praktisch en financieel gezien ook worden afgewogen tegen de informatie die wordt verkregen.

Welke onderzoeken?

Alleen al voor de detectie van PRRS zijn veel soorten testen beschikbaar. Er kan worden gecheckt op afweerstoffen. Die worden aangemaakt door het immuunsysteem na infectie met het PRRS-virus of na vaccinatie. Het onderscheid tussen gevaccineerde of besmette dieren kan hierdoor niet altijd goed worden gemaakt. Alleen de hoogte van de titers kunnen soms een aanwijzing geven of de dieren een PRRS-infectie hebben doorgemaakt.
Het virus zelf kan door middel van bijvoorbeeld PCR-testen worden aangetoond in bloed, slijm uit de luchtwegen, speeksel en bijvoorbeeld vocht dat bij castratie van biggen wordt opgevangen.

Met de DIVA PCR-test kan het onderscheid worden gemaakt tussen gevaccineerde dieren of dieren die besmet zijn met een veldinfectie.
Nog een stapje verder is de sequencing van het virus. Hierbij wordt een gedeelte van het genetische materiaal van het virus zeer uitgebreid in kaart gebracht. Als dit herhaaldelijk wordt gedaan kan bijvoorbeeld worden bekeken hoe het veldvirus eruitziet, of we te maken hebben met een virus dat eerder ook al werd aangetoond op het bedrijf of dat er een insleep van buitenaf is. Het virus kan in een databank worden vergeleken met andere PRRS-virussen.

Wat levert zo’n monitoring op?

Een goede monitoring draagt bij aan de beheersing van ziektes zoals PRRS en griep. Door monitoring en een gerichte aanpak van deze primaire ziekten zullen ook de secundaire problemen verminderen.

We streven naar dieren die allemaal gezond zijn en blijven, goed presteren, zich prettig voelen en waarbij slechts incidenteel antibiotica hoeft te worden ingezet. Een goed inzicht in de gezondheid door routinematige monitoring geeft waardevolle handvatten om deze doelen te kunnen bereiken.

Ruim 60 procent van de varkenshouders kent de PRRS-status
Marktonderzoek van 2020 toonde aan dat 60 procent van de zeugenhouders in Nederland en België de PRRS-status van hun bedrijf monitort. Logisch is dat de zeugenhouders uit Nederland die de PRRS-status kennen hun biggen vaker vaccineren dan zeugenhouders die dat niet weten; 56 procent versus 38 procent. Inzicht in de PRRS-status van het bedrijf kan voor zeugenhouders een stimulans zijn om te kiezen voor het vaccineren van de biggen en is een goede opstap naar het inzicht in het optimale vaccinatiemoment. Hier geldt: meten is weten en actie ondernemen.
MM-16990
© Zoetis

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer