Circo+aanpakken
Partner Zoetis

Circo aanpakken

Circo aanpakken begint bij een goede hygiëne. Neem maatregelen om de insleep van ziekteverwekkers tegen te gaan (extern) en beperk de verspreiding tussen varkens onderling (intern).

Op bedrijven waar het virus een rol speelt, kan vaccineren helpen bij de aanpak. Het doel is dan een vaccinatiestrategie die de (sub)klinische verschijnselen vermindert en de infectiedruk verlaagt.

Vaccineren tegen circo kan ook andere vaccinaties effectiever maken, bijvoorbeeld in stallen waar circo en PRRSV gelijktijdig circuleren (1).

Doorbreek infectieketen met all-in/all-out

Uit onderzoek blijkt dat het hanteren van een all-in/all-out-systeem een van de belangrijkste maatregelen is om een infectieketen te doorbreken (2).

Reinig en ontsmet leeggekomen afdelingen grondig om de overdracht van ziektekiemen tussen diergroepen en leeftijden te voorkomen. Zo kunnen nieuwe dieren in een schone stal met een verlaagde infectiedruk starten.

Ook zeugenafdeling schoonmaken

Op de afdelingen waar u geen all-in/all-out kunt hanteren, zoals de dragende zeugenafdeling, is het raadzaam om de stallen wel een aantal keer per jaar grondig schoon te maken. Daarmee verlaagt u de infectiedruk.

Referenties:
1. 'Annunzio, G. et al. Interaction between PCV2 and immune system. What changed after the introduction of vaccination, Università di Bologna, 2019, orcid.org/0000-0001-6405-3484
2. Clark, et al., 1991, genoemd in: Maes et al, 2008

MM-14287

Over Zoetis

  Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en...

Lees verder »