Houd+het+lekker+koel+in+de+zomer
Blog
© Zoetis

Houd het lekker koel in de zomer

Er gaat bijna niets boven een lekker koud biertje op een mooie zomeravond. Dit alleen is al een goede reden om ervoor te zorgen dat de koelkast in de keuken uitstekend functioneert. Naast natuurlijk het feit dat we vlees, melk en ander voedsel tijdens de warme zomerperiode goed moeten koelen omdat dit snel bederft.

We kunnen haast niet zonder een goede koeling en vinden het vanzelfsprekend om hier veel geld aan uit te geven. Hoe anders is het soms gesteld met de koelkast in de stal. Meer dan eens is dit een afdankertje uit de keuken. Terwijl deze vaak vol staat met medicijnen waarvan de waarde zomaar enkele duizenden euro's kan bedragen.

Als de werking van deze medicijnen vermindert door een verkeerde bewaringstemperatuur, dan zal de indirecte schade natuurlijk nog veel verder op kunnen lopen. Het is een grote tegenvaller wanneer u ervan uitgaat dat u er alles aan doet om uw dieren zo goed mogelijk te beschermen tegen infecties en de resultaten vervolgens toch anders uit blijken te pakken.

Spreek met uw dierenarts goed af hoe de bezorging van medicijnen plaatsvindt. Als u op een mooie zomerdag boodschappen hebt gedaan, laat u uw krat vol spullen uit de supermarkt ook geen uren ergens op de grond staan. Zet de medicijnen snel in de koeling en zorg ervoor dat ze los staan van de achterwand. De koelkast moet hard werken om de temperatuur laag te houden. Er komt immers steeds warme lucht binnen, wanneer de deur wordt geopend. De achterwand kan soms aanvriezen en dat is funest voor de werking van een vaccin.

Zou u het aandurven om uw eigen flesjes bier in de koelkast in de varkensstal te bewaren? Wanneer u dit geen fris idee vindt, is het waarschijnlijk de hoogste tijd om de koelkast eens goed schoon te maken.

Wanneer u bang bent dat u dan na een drukke werkdag 's avonds mogelijk teleurgesteld met een lauw biertje in uw tuin zult zitten, dan weet u het zeker: het is de hoogste tijd om een minimum-maximumthermometer in uw koelkast te hangen.

Tineke van de Veerdonk
Varkensdierenarts bij Zoetis

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer