%27Naaldloos+spenen%27+dient+boerenwelzijn+en+portemonnee
Nieuws
© John Lamers

'Naaldloos spenen' dient boerenwelzijn en portemonnee

Varkens die lekker in hun vel zitten, zijn gezond en presteren beter. De bedrijfsvoering loopt soepeler en er heerst rust in de stal. Een belangrijk facet van dierenwelzijn zijn gezondheidsbehandelingen, zoals vaccineren. 'Het in de huid toedienen ervan is het laatste stapje naar naaldloos spenen van biggen.'

Dat stelden Maartje Wilhelm en Denise Meijer tijdens de kennissessie van Varkens op 4 mei. 'Naaldloos vaccineren draagt bij aan de gezondheid, het welzijn en de prestaties van varkens', volgens de dierenartsen van Hipra. 'Onderzoeken wijzen uit dat de toedieningswijze minder stressvol en pijnlijk wordt ervaren door biggen. Daarnaast komen door het geringere entvolume en mindere hoeveelheid adjuvans veel minder bijeffecten voor. Ook hoef je geen naalden te wisselen om overdracht van kiemen als PRRS te voorkomen. En elke vaccinatie met de Hipradermic is een schot in de roos.'

Het effect van het met de Hipradermic in 0,1 seconde inbrengen van 0,2 milliliter vaccin op de juiste plek, is volgens varkensarts Rita Schuttert-Wilps bij De Oosthof Dierenartsen in de praktijk duidelijk zichtbaar. 'De biggen pakken hun normale gedrag meteen weer op na die korte verstoring. Zeugen in grote groepen die naaldloos worden gevaccineerd, blijven opmerkelijk rustig', constateert ze. 'Ook het risico op kraamberigheid bij biologische zeugen is minder omdat die manier van vaccineren bij biggen minder bijwerkingen geeft. Bij vaccinatie van biologische biggen met de naald is dat vaker het geval omdat ze dan tijdelijk minder melk drinken en de zeug eerder berig wordt.'

Rust betaalt zich uit

Rust uitstralen, is rust van de varkens terugkrijgen. 'Vaccineren met de naald wordt negatief ervaren, ook bij de mens. Dat blijkt uit metingen van het geluidsniveau en het optreden van ontwijkgedrag', weet Wilhelm. 'Opfokzeugen worden vaak gevaccineerd. Als je telkens een dier met een injectienaald vaccineert als je het hok betreedt, dan denkt zo'n dier elke keer 'oei ik word weer geprikt' en dat levert paniek en ontwijkgedrag op. Ga daarom ook eens rustig het hok in bij die dieren zonder dat er iets moet gebeuren. Dat is ook in het belang van het boerenwelzijn.'

Kijk hier de Kennissessie van 4 mei terug (uitzending start bij minuut 12)


Naaldloos vaccineren betaalt zich terug. De groei stijgt, er is minder uitval bij de biggen en minder onrust bij de zeugen. Bij een groot praktijkbedrijf zijn onderzoeken uitgevoerd en daaruit kwam naar voren dat met de naald gevaccineerde koppels meer variatie in groei en uitval hadden.

'Bovendien scoorden ze op beide kengetallen gemiddeld minder gunstig dan koppels die intradermaal het vaccin kregen toegediend', geeft Wilhelm aan. De verschillen in resultaat van de behandelingen bedroegen op dat bedrijf zo'n 32 euro per zeug per jaar. 'Dierenwelzijn betaalt zich terug. Naaldloos spenen wordt steeds vaker praktijk.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer