Kennissessies+mei+belichten+inzichten+in+dierenwelzijn
Achtergrond
© Varkens Archief

Kennissessies mei belichten inzichten in dierenwelzijn

Biggen en zeugen naaldloos vaccineren is effectief en het wordt op een zo welzijnsvriendelijk mogelijke manier gedaan. Hipra legt 4 mei uit hoe dat zit en licht dat toe met ervaringen uit de praktijk. Op 18 mei wordt de focus met inbreng vanuit GD verlegd naar het werken aan een duurzamere zeugenstapel.

Het vaccineren van varkens is gemeengoed in de moderne varkenshouderij. Op deze manier worden zeugen en biggen beter weerbaar gemaakt tegen specifieke kiemen doordat het immuunsysteem is voorbereid. Vaccinatie versterkt de diergezondheid en draagt bij aan het verminderen van het gebruik van antibiotica.

Deze ontwikkeling stimuleert dat vaccinatiemethodes blijven innoveren. Naast groeiende effectiviteit en efficiënter werken, komt er ook steeds meer oog voor het aspect dierenwelzijn. Het in de huid vaccineren zonder injectienaald speelt daarop in. 'Het naaldloos vaccineren van zeugen en biggen krijgt ook steeds meer navolging in de praktijk', zegt Maartje Wilhelm, businessunitmanager en dierenarts bij Hipra.

Naaldloze vaccinatie

Wilhelm neemt op 4 mei samen met dierenarts Denise Meijer van Hipra deelnemers mee in de ontwikkeling en het goed toepassen van naaldloze vaccinatie 'Deze manier van vaccineren tegen bijvoorbeeld PRRS bij zeugen en het naaldloos in de huid toebrengen van het PRRS-, circo- of mycoplasmavaccin bij biggen is echt beter voor het dierenwelzijn', stelt Wilhelm.

Met veel praktijkbeelden en expertise verrijken we de kennissessies

Maartje Wilhelm, businessunitmanager en dierenarts bij Hipra

Dat onderbouwt ze met onderzoeken over pijn bij biggen en filmpjes van diverse varkenshouders die in de praktijk naaldloos vaccineren. 'Ook een dierenarts die dagelijks werkzaam is in de praktijk zal ervaringen met naaldloos vaccineren delen.'

Tweede kennissessie

Tijdens de tweede kennissessie met als rode draad dierenwelzijn gaat Hipra in op het duurzamer maken van de zeugenstapel. Op 18 mei zal dierenarts Theo Vercammen van Hipra zijn ervaringen met plots dode zeugen, het inzetten van de NovyiCheck en resultaten van de vaccinatie met Suiseng delen.

Een van de aspecten die een langere levensduur van zeugen ondermijnt, is de uitval van zeugen. Linda Peeters van GD vertelt onder meer over hoe de uitval van zeugen zich ontwikkelt, welke oorzaken er aan zijn te wijzen en wat eraan te doen is.

Clostridium novyi

'Een van de redenen waarom hoogdrachtige zeugen plotseling sterven, kan het gevolg zijn van de darmbacterie Clostridium novyi', zegt Wilhelm. 'Vandaag zijn ze kerngezond en morgen kunnen ze dan dood in het hok liggen.'

De typische kenmerken een Clostridium novyi-infectie komen aan bod evenals de verschijnselen bij sectie. Wilhelm: 'Om zeker te weten of die kiem in het spel is kan de dierenarts de Novyi-Check op het varkensbedrijf uitvoeren. Dan is er snel uitsluitsel.'

Ervaringen

Om deze oorzaak van zeugensterfte te minimaliseren, is het vaccineren van zeugen tegen Clostridium novyi een optie. Ervaringen uit de praktijk worden in woord en beeld gedeeld en ook wat het oplevert. 'Een duurzamere zeugenstapel en biggen die meteen worden beschermd tegen geboortediarree', aldus Maartje Wilhelm.

• Wilt u deelnemen aan deze kennissessies? Ga naar varkens.nl/kennissessies.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer