Twee+teams+dienen+8%2E550+vaccins+toe+bij+biggen+van+Rotink
Achtergrond
© Koos Groenewold

Twee teams dienen 8.550 vaccins toe bij biggen van Rotink

Eens in de vier weken krijgen alle biggen in de kraamstal bij Rik Rotink in Aalten in een ochtend een vaccin tegen circo, mycoplasma en PRRS. Twee teams van twee personen dienen in vier uur tijd 8.550 vaccins toe. Hierdoor start de drukke week van spenen en werpen goed.

Gezonde en goed beschermde biggen leveren is een belangrijk doel van Rotink. Via een Duitse handelaar gaan zijn biggen elke vier weken naar drie vaste vleesvarkenshouders. Al jarenlang loopt dat zonder problemen. Daarbij spelen de goede gezondheid van de biggen en het meegeven van extra bescherming een rol. Zijn handelaar vindt het belangrijk dat de biggen een vaccin krijgen tegen zowel circo, mycoplasma als PRRS.

Het is een hele klus om 2.850 biggen met drie vaccins te beschermen en het moet goed passen in de piekperiode van het vierwekensysteem. Rotink: 'Daarom houd ik samen met mijn team en een adviseur elk kwartaal de werkwijze tegen het licht. We passen het waar nodig aan, zodat het werk plezierig blijft en we goede resultaten boeken.'

Circoflex en Mycoflex

Voor de vaccinatie tegen circo maakte de varkenshouder al gebruik van Circoflex van Boehringer Ingelheim. 'Het biedt een goede bescherming en geeft weinig entreactie bij de biggen.' In overleg met zijn dierenarts Leon Reijmer van De Oosthof viel de keuze ook op vaccins van Boehringer Ingelheim tegen mycoplasma en PRRS. Reijmer: 'Circoflex en Mycoflex mag je mengen. De keuze voor het inzetten van PRRSflex ligt daarom ook voor de hand.'

De werkwijze bij het vaccineren houden we elk kwartaal tegen het licht voor optimaal resultaat

Rik Rotink, varkenshouder in Aalten

Het vaccineren gebeurde eerst met een team van twee personen. 'Dat kostte de hele maandag. Dat vonden we een te grote belasting aan het begin van een drukke week. Op dinsdag gaan de gespeende biggen weg en maken we de afdelingen schoon. Woensdag is speendag en begint het schoonmaken van de kraamhokken. Donderdag gaan het schoonmaken en het ontsmetten van de kraamhokken door. Vrijdagmorgen komen de zeugen in de kraamstal', zegt Rotink.

'Daarom werken we nu met twee vaccinatieteams van twee personen. Ze sluiten de biggen op achter een plank en elke persoon vaccineert en streept de biggen aan. Na iedere twee hokken worden de naalden gewisseld. Die twee hokken hebben toch al onderling contact via het Tewe-brijvoersysteem, dus dat is geen probleem.'

Vierwekensysteem

Voor het leveren van gezonde biggen is het vierwekensysteem de beste basis die er volgens Reijmer is. 'Rotink heeft maar drie leeftijden biggen en kan die perfect gescheiden houden mede met op kleur onderscheidende kleding en materialen.'

Bedrijfsgegevens
Rik Rotink (34) heeft in het Gelderse Aalten een bedrijf met 1.000 TN70-zeugen en houdt die in een vierwekensysteem. Rotink heeft een vaste werknemer en tijdens de pieken komen er tot vier medewerkers extra helpen. De Piétrain Excellent Groei-biggen gaan via een Duitse handelaar naar drie vleesvarkenshouders. De zeugen brengen gemiddeld 35 biggen per jaar groot.
Medewerker Jill Achterberg-Dieperink mengt de vaccins Circoflex en Mycoflex.
Medewerker Jill Achterberg-Dieperink mengt de vaccins Circoflex en Mycoflex. © Koos Groenewold


Toch had de varkenshouder nog een keer een uitbraak van PRRS. 'Dat is waarschijnlijk binnengekomen via mesttransport. Daarom heb ik een filter aangeschaft die de lucht uit de tank filtert.' Reijmer: 'Virale infecties als PRRS of griep krijgen niet de kans om te circuleren omdat er maar twee groepen gespeende biggen zijn. Samen met het vaccineren was de uitbraak snel onder controle.'

Goede biestvoorziening

Rotink vindt een goede biestvoorziening ook belangrijk. 'Daarom heb ik met mijn broer die de TN70-gelten opfokt, afgesproken dat we naast aanleg voor groei en voerconversie goed letten op moedereigenschappen en aantal spenen. Doel is dat elke big een speen heeft. We hoeven niet meer levend geboren biggen dan het aantal mooi geplaatste spenen bij de zeug. Natuurlijk lukt het niet 100 procent, maar dan maken we met de praktische melkbijvoerinstallatie ALFF een groep van vier zeugen met negentig biggen. Dat gaat prima.'

Overtallige biggen komen in een groep van vier zeugen bij melkbijvoerinstallatie ALFF.
Overtallige biggen komen in een groep van vier zeugen bij melkbijvoerinstallatie ALFF. © Koos Groenewold

Door de goede biestvoorziening en 24/7 zorg rondom de geboorte lukt het Rotink om de uitval van de biggen in het kraamhok op hooguit 6 procent te houden. Een airco voorkomt bijvoorbeeld een najaarsdip en een periode met zwakke biggen. Samen met de inzet van gefermenteerd voer voor de biggen en zeugen vlak voor het werpen, ligt het gemiddeld aantal grootgebrachte biggen per zeug per jaar in de afgelopen vier maanden boven de vijfendertig.

Prestaties zitten in de lift
Een van de drijfveren van Rik Rotink is om biggen te leveren die steeds beter presteren. Dat het lukt, blijkt uit de jaarresultaten van een vaste vleesvarkenshouder in Duitsland. De uitval blijft al drie jaar onder de 1,5 procent en de groei blijft oplopen. Het effect van het overschakelen van de Piétrain Vlees-eindbeer op de Piétrain Groei begin 2020 ziet Rotink dit jaar pas na juli terug.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer