Naaldloos+vaccineren+bevordert+werkgemak
Partner HIPRA

Naaldloos vaccineren bevordert werkgemak

Een hoge gezondheidsstatus op varkensbedrijven is van groot belang en bepaalt het succes van het bedrijf. Juiste keuzes in bedrijfsmanagement zorgen voor meer werkgemak, meer rust en minder stress in de stal. Het vaccineren van biggen en zeugen is en blijft een arbeidsintensief proces, dat grote invloed heeft op de gezondheid van de dieren.

Het is dus goed nieuws dat er steeds meer mogelijkheden bijkomen om naaldloos te vaccineren. In de stal wordt er meer en meer gebruik gemaakt van naaldloze injectiepistolen om het risico op besmetting met het PRRS-virus door de naald te verminderen. Deze nieuwe standaard in vaccineren is efficiënt en diervriendelijk. En het biedt bovendien meer werkgemak.

HIPRA ziet dat dieren zijn gebaat bij een comfortabele, vertrouwde en veilige omgeving. Vaccineren geeft vaak veel onrust en stress in de stal. Daarnaast vergt consistent en nauwkeurig vaccineren tijd en energie, omdat dieren door vluchtreacties niet altijd op een juiste manier kunnen worden gevaccineerd. Door vaccinaties met een naaldloos injectiepistool in de biggenhuid te spuiten, gaat het sneller. Ook is het effectiever en biggen geven bij deze methode nauwelijks een kik, omdat het minder pijnlijk is.

Met naaldloos vaccineren ontstaan ook minder bijwerkingen, omdat er een factor 10 minder adjuvantia worden ingespoten. Die moeten het immuunsysteem extra prikkelen. Bijwerkingen zijn absoluut niet nodig voor een goede immuunreactie en zijn ook geen maat voor de uiteindelijke bescherming. Daarnaast kunnen bijwerkingen negatieve effecten geven in bijvoorbeeld de kraamstal, indien biggen na de vaccinatie een dag niet drinken en er bij zeugen kraamstalberigheid optreedt. Overweeg daarom of naaldloos vaccineren niet dé manier is om deze problemen te voorkomen, die veel arbeid en inspanning vragen op uw bedrijf.

Meer werkplezier met de Hipradermic®

Om het werkplezier en gemak te bevorderen, is er een nieuwe manier van vaccineren ontwikkeld voor biggen en zeugen. De Hipradermic® is gebruiksvriendelijk en zo ontworpen dat iedere werknemer ermee overweg kan. De kans op fouten is gering. En doordat het apparaat licht van gewicht is, kan er lang worden gevaccineerd en raakt men minder vermoeid.

Het apparaat is voorzien van slimme technologie waardoor altijd met de juiste druk en dosis wordt gevaccineerd. Dankzij een positiesensor in het apparaat wordt nooit lucht aangezogen en wordt bij elke vaccinatie precies 0,2 milliliter toegediend. In tegenstelling tot de traditionele hoeveelheid van 2 milliliter die met de naald wordt ingespoten. Bovendien heeft de batterij een werkingsduur van een paar uur en kan deze snel worden opgeladen. Het is ook mogelijk om handsfree te vaccineren door het apparaat in een standaard op een behandelkar of hokrand te plaatsen.

Foutgevoeligheid neemt af

Het injectiepistool telt het aantal gevaccineerde dieren en de hoeveelheid vaccin die nog in het flesje zit. Het geeft ook aan wanneer een onderhoudsbeurt nodig is. Dit is pas na 35.000 doseringen. Ook is duidelijk te zien wanneer en met hoeveel doses vaccin het apparaat is gevuld, wanneer er moet worden gespoeld en wanneer het apparaat schoon is. De foutgevoeligheid bij vaccineren neemt daardoor af.

Ervaringen laten zien dat met name werkgemak, betrouwbaarheid en dierenwelzijn de belangrijkste argumenten zijn om over te gaan tot naaldloos vaccineren.

Bijhouden van vaccinaties en biggenpaspoort

Uniek aan de Hipradermic® van HIPRA is de software bij het systeem. Door op de telefoon via de Applestore of Playstore de app 'Hipralink vaccination' te downloaden, kan een koppeling worden gemaakt met de Hipradermic® en kunnen gegevens worden uitgewisseld. Hierdoor kan automatisch een vaccinatierapport worden opgesteld, waardoor het hele vaccinatieproces transparant en inzichtelijk is. Dit zou een onderdeel van het biggenpaspoort kunnen zijn. Daarnaast kunnen vaccinatieschema’s worden ingevuld, zodat vaccinatieafspraken vanzelf op de kalender verschijnen.

Met het nieuwe 2-in-1-vaccin voor PCV2 en M.hyo wordt het gemakkelijker dan ooit om de meest gebruikte biggenvaccins naaldloos toe te dienen.

Wilt u ook persoonlijk kennismaken met naaldloos vaccineren? Neem contact op met HIPRA
Maartje Wilhelm, (06) 82645058, Josine Beek (06) 8299 1395, Linda Peeters (06) 14310007, Theo Vercammen (06) 30249632 of Denise Meijer (06) 82158554 of kijk op naaldloosvaccineren.nl. Ook kunt u meepraten over varkens via onze Facebookcommunity @varkenspraat.

Over HIPRA

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten...

Lees verder »