Anton+Uitslag%3A+%27Individuele+PIA%2Dvaccinatie+werkt+het+beste%27
Achtergrond
© Koos Groenewold

Anton Uitslag: 'Individuele PIA-vaccinatie werkt het beste'

Iedere big individueel een PIA-vaccin toedienen werkt het beste. 'Dan weet ik zeker dat iedere big beschermd is', zegt Anton Uitslag. 'Sindsdien ben ik echt van de PIA-problemen af. De uitval, de voerconversie en het medicijngebruik zijn gedaald en de groei is gestegen.'

Anton Uitslag kampte in 2013 met gezondheidsproblemen bij zijn varkens. Naast PRRS en circo speelde ook Lawsonia intracellularis, beter bekend als PIA op. 'Ineens ging er van alles door de stal heen, ziekteverwekkers waar we nooit last van hadden gehad. We hebben toen eerst circo en PRRS onder controle zien te krijgen. Dat lukte goed.'

Daarna was ook PIA aan de beurt om aangepakt te worden. Dat gebeurde door koppels biggen te vaccineren via het drinkwater. Dat slaagde deels, PIA bleef met golven door de varkensstapel gaan. Uitslag: 'Het hielp, maar niet genoeg. Aan het einde van de groeiperiode van vleesvarkens was soms nog een antibioticakuur nodig. Hierdoor was de dierdagdosering in 2019 nog 12,8 en in 2020 met de individuele PIA-vaccinatie nog maar 1,2.'

Hogere groei, lagere voerconversie en minder uitval.
Hogere groei, lagere voerconversie en minder uitval. © Koos Groenewold

Toen Uitslag hoorde van de ontwikkeling van een nieuw PIA-vaccin, heeft hij direct bij zijn dierenarts aangekaart dat hij dat wilde proberen. In december 2019 was hij een van de pilotbedrijven waar dat nieuwe vaccin werd getest. Het resultaat was volgens de varkenshouder direct zichtbaar. Er was geen sprake meer van PIA bij de koppel varkens die het vaccin individueel kregen toegediend. Geen enkel varken viel meer uit vanwege PIA. Dit was zelfs zichtbaar op de afdeling waar de ene helft individueel was gevaccineerd en de andere helft als groep werd gevaccineerd.

Groei omhoog, voerconversie omlaag

Het toedienen van het nieuwe PIA-vaccin had niet alleen effect op de uitval. De groei ging geleidelijk omhoog en de voerconversie naar beneden. 'Eerder had ik moeite om op 850 tot 870 gram uit te komen. Nu gaat dat zonder problemen', stelt Uitslag. 'Voor 2020 had ik als doel 925 gram groei. Dat is ruimschoots behaald, terwijl de voerconversie is gedaald. De laatste maanden zit de groei rond de 1.000 gram. Het loopt gewoon heel lekker. Dit jaar is het doel om boven de 950 gram groei uit te komen. Dat zal best lukken, ook al laat je in de zomer altijd wat liggen. Met de hitte zoals vorig jaar krijg je nu eenmaal dat de voeropname terugloopt.'

Het individueel vaccineren van de biggen tegen PIA bevalt de varkenshouder dus prima. Het kost hem ook weinig moeite en tijd, zeker sinds het naaldloos kan. 'PRRS en circo gaf ik al naaldloos en daar is nu PIA bijgekomen. PIA en circo kan ik mengen, zodat we met twee apparaten drie vaccins toedienen. Samen met een medewerker die altijd even helpt bij het behandelen, zijn we binnen drie kwartier klaar en hebben we tweehonderd biggen van 3 weken oud gevaccineerd. Daarbij merken die biggen er echt helemaal niets van. Als ze een keer schreeuwen, komt dat meestal doordat je ze niet goed vasthoudt. Ze piepen niet vanwege de vaccinatie.'

De biggen krijgen de eerste dagen na spenen extra voer.
De biggen krijgen de eerste dagen na spenen extra voer. © Koos Groenewold

Heel af en toe ziet Uitslag nog weleens een varken met dunne, zwarte mest. 'Dan hebben we die kennelijk toch net niet goed gevaccineerd. Of het vaccin is bij die big niet goed aangeslagen om welke reden dan ook. Zo'n varken behandel ik direct met antibiotica en dan is het over. Maar dit gebeurt echt sporadisch.'

Dat blijkt ook uit de uitvalcijfers. Toen de ondernemer PIA nog niet goed onder controle had, was de uitval bij de vleesvarkens 2 tot 2,5 procent of meer. Sinds de overstap op het nieuwe PIA vaccin is deze sterk gedaald. 'Maar de regels voor het leveren van vleesvarkens zijn aangescherpt. De handelaar en varkenshouder kunnen een fikse boete krijgen. Daardoor moeten we helaas weleens een varken euthanaseren. Zonder die euthanasie hebben we nog maar af en toe uitval.'

Groei gestegen, uitval gedaald
Door de overstap naar het individueel en naaldloos vaccineren van de biggen tegen PIA zijn de resultaten flink vooruitgegaan. De groei van de vleesvarkens is met ruim 50 gram per dag gestegen, de voerconversie is met 0,07 punten gedaald en de uitval is met 0,43 procent omlaaggegaan. Dat levert 3,50 euro per varken op. En daar is het lagere antibioticagebruik nog niet in meegenomen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer