80+tot+85+procent+ammoniakreductie+met+bronaanpak
Nieuws
© Studio Van Assendelft

80 tot 85 procent ammoniakreductie met bronaanpak

Met bronaanpak door dagontmesting en een goede hokinrichting is een ammoniakreductie van 80 tot 85 procent bij biggen en vleesvarkens haalbaar. Dat blijkt na anderhalf jaar meten door de WUR in de proefstal van KDV in Valkenswaard. 'Met deze cijfers loopt het aanvragen van vergunningen nu al makkelijker', stelt Camiel van Houtert van KDV.

De voorlopige resultaten over het integraal aanpakken van de emissies zijn bekendgemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat gebeurde tegelijk met de (voorlopige) resultaten van meerdere andere onderzoeken naar het verminderen van de ammoniak- en methaanuitstoot.

De Stal van de Toekomst, het systeem van De Hoeve Innvovatie en de Keten Duurzaam Varkensvlees werkt met een mestkanaal achterin het hok met een RVS-driekantroosters en een waterkanaal voor in het hok. In principe wordt dagelijks het mestkanaal gespoeld met verse mest. Dit systeem draait op het proefbedrijf van KD en twee andere locaties.

Gespeende biggen

Volgens de officiële metingen, zoals die zijn uitgevoerd door de WUR, is hiermee 80 procent ammoniakreductie gemeten bij vleesvarkens en 85 procent bij gespeende biggen. De emissiereductie van methaan is op basis van deze metingen 75 procent bij de vleesvarkens en 85 procent bij de gespeende biggen.

Volgens woordvoerder Camiel van Houtert van KDV zullen de uiteindelijke cijfers nog gunstiger uitvallen. 'Dat komt omdat we tijdens de meetperiode niet altijd dagelijks hebben kunnen ontmesten. We waren tegelijk bezig met proeven met de mestvergisting en daardoor kwam het dagelijks ontmesten soms in het gedrang. Vanuit onze andere proefstal in Volkel weten we dat het dagelijks ontmesten erg belangrijk is voor het resultaat. Daarnaast is er steeds meer inzicht in de effecten van managementmaatregelen die effect hebben op de reductie. We komen daarmee ook bij vleesvarkens tot 85 procent ammoniakreductie.'

Spoelen met vloeistof

Het principe van het spoelen met ammoniakvrije vloeistof, zoals dat wordt ontwikkeld door Agrifirm, is ook getest. De resultaten laten zien dat hiermee een ammoniakreductie van 60 procent haalbaar is. De methaanreductie was in twee rondes 58 tot 72 procent. Het systeem van Agrifirm koppelt meerdere technieken achter elkaar. Daarmee moet uiteindelijk ook een ammoniakreductie van minimaal 85 procent haalbaar zijn.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer