Looizuur+met+fluor+nog+niet+praktijkrijp
Nieuws
© Varkens Archief

Looizuur met fluor nog niet praktijkrijp

Het gebruik van looizuur met fluor kan de emissies van ammoniak, methaan en geur fors terugbrengen. Maar de toepassing is nog niet praktijkrijp, laat onderzoeker Frederik Rask Dalby van de universiteit van Aarhus in Denemarken weten.

De testen van de combinatie van looizuur, ook wel tanninezuur, met natriumflouride zijn tot nu toe op laboratoriumschaal uitgevoerd met varkensmest. Looizuur en natriumfluoride remmen de microben in de mest die de organische stoffen afbreken waardoor methaan vrijkomt. Het looizuur in combinatie met de fluoride maakt volgens de onderzoeker het enzym urease onschadelijk. Dit enzym breekt ureum af naar ammonium. Dit wordt dan weer omgezet naar ammoniak, wat als gas uit de mest vrijkomt.

Met de combinatie van looizuur en natriumfluoride zijn in het laboratorium hoge emissiereducties behaald. De uitstoot van ammoniak daalt met 95 procent en de methaanemissie met 99 procent. Bijkomend effect is dat de geur ook met 50 procent daalt.

Testen op grote schaal

Testen op grote schaal moeten nog worden uitgevoerd, meldt Dalby. Volgens de onderzoeker kan het middel in poedervorm prima aan de mest in de opslag worden toegevoegd. Een ander idee is verspreiden over de vloer. Maar dan moet daar nog een installatie voor worden ontwikkeld.

Wat ook nog moet worden uitgezocht,is de exacte dosering. Volgens Dalby ligt die tussen de 2 en 10 kilo per ton mest, afhankelijk van de samenstelling.

Kostprijs

Lastigste punt is nog de kostprijs. Looizuur is prijzig en te duur in vergelijking met bijvoorbeeld de toediening van andere zuren aan de mest. Dalby onderzoekt samen met zijn collega's hoe ze de kostprijs omlaag kunnen brengen, zodat het middel wel concurrerend is.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer