POV+en+LTO+willen+geld+van+saneren+naar+innoveren
Nieuws
© Varkens Archief

POV en LTO willen geld van saneren naar innoveren

Er moet op korte termijn 750 miljoen euro naar innovaties in de veehouderij om de stikstofuitstoot te verlagen. Dat bedrag moet komen uit de 1,3 miljard euro die het kabinet heeft gereserveerd voor saneringen. Innoveren is volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en LTO Nederland veel efficiënter dan saneren.

Veel geld stoppen in saneren is volgens de POV en LTO Nederland veel efficiënter. Ze baseren zich daarbij op doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over het effect van opkoopregelingen.

De twee organisaties pleiten er daarom voor om per direct minimaal 750 miljoen euro van de 1,3 miljard euro beschikbaar te stellen voor innovatie. Daarmee is de stikstofemissie kosteneffectiever te reduceren. Ofwel voor dezelfde investering is met innovatie de stikstofuitstoot verder te reduceren dan door het opkopen van bedrijven. Innoveren past daarbij ook beter bij de Nederlandse landbouw die wereldwijd vooroploopt in de aanpak van de stikstofuitstoot op bedrijven.

Beter management

De 750 miljoen euro is in te zetten in nog beter management, mestaanwending of betere stalsystemen. De sectoren hebben al oplossingen, maar de maatregelen zijn doorgaans wel kostprijsverhogend en dat kan meestal niet via het product worden terugverdiend. Subsidies voor innovatie vanuit de overheid zijn daarom nodig.

Verder hebben opkoopregelingen – naast de lage kostenefficiëntie – nadelige bijeffecten, vinden de POV en LTO. Bedrijven en grond opkopen voor beëindigingsregelingen zorgt voor verdere druk op de agrarische ruimte om te ondernemen. Agrarische grond moet zoveel mogelijk agrarisch blijven. Zeker met de gestelde kringloopambities heeft de sector eigen grond nodig.

Tweede Kamer

De bakens verzetten kan nu nog, stellen de organisaties. De komende maanden moet de Tweede Kamer besluiten voorkomen dat er onnodige en onomkeerbare besluiten worden doorgedrukt in de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer