Druk+op+gewoonte+om+vlees+te+eten
Nieuws
© Vion

Druk op gewoonte om vlees te eten

De consumptie van vlees in belangrijke afzetgebieden verandert snel. De coronacrisis en handelsbelemmeringen zijn aanjager van een wereldwijde vleesconsumptiedaling. Maar ook de uitbraken van Afrikaanse varkenspest spelen de varkensvleesproductieketen parten.

De landbouw- en voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) rekent voor 2020 op een wereldwijde daling van de vleesconsumptie met 3 procent. De producenten van vlees krijgen de volle laag van de coronacrisis, meent Bloomberg. Veranderingen in het consumptiepatroon zoals flexitarisme en veganistisch eten worden er populairder door.

Ook de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in belangrijke productielanden als China en Vietnam zorgen voor een afnemende varkensvleesconsumptie. Al die factoren tezamen gaan de producenten van vlees over de hele wereld treffen, meldt Euromeat.

Tijdelijke sluiting foodservicekanaal

Verstoringen van de vleesaanvoer in de Verenigde Staten (VS), de Europese Unie (EU) en Brazilië komen boven op de tijdelijke sluiting van het foodservicekanaal. Het blokkeren van deze belangrijke eetgewoonte in bijvoorbeeld de VS en de EU zal de vleesmarkt mede hervormen.

In de VS draait het allemaal om de wijze waarop de restaurants de toekomst aankunnen. Als restaurants structureel anders moeten gaan werken en het aantal gelegenheden om buitenshuis te eten krimpt, dan zullen Amerikanen waarschijnlijk minder vlees consumeren. Volgens Amerikaanse marktexperts bereikt de consumptie van varkensvlees in de EU dit jaar een nieuw dieptepunt sinds 2013. Ook het eten van rundvlees en kip gaat dalen.

Handel met China

China's varkensvleesconsumptie kan dit jaar met 35 procent dalen in vergelijking met het normale niveau van voor de coronapandemie en de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Het Aziatische land is goed voor een wereldwijde consumptie van varkensvlees van 40 procent. Chinezen eten ook 17 procent van de mondiale rundvleesproductie op. Opschorting van de import van vlees uit onder meer de EU, de VS en Brazilië zal de vleesconsumptie drukken.

Verder ziet Bloomberg de inkomens in onder meer Brazilië dalen. Als die inkomensdaling in meer landen gaat spelen en de vleesprijzen stijgen, dan zal de vleesconsumptie afnemen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer