Hoopgevende+tekenen+voor+opheffen+importban+China
Nieuws
© Varkens Archief

Hoopgevende tekenen voor opheffen importban China

Het tijdelijk intrekken van de exportvergunning naar China van producten die afkomstig zijn van zes Nederlandse varkensslachterijen heeft de markt flink in beroering gebracht. Per 28 juni komen de restricties bovenop de gevolgen van corona en dat drukt de prijs. LNV moet China overtuigen van de effectiviteit van de corona-aanpak om markttoegang te krijgen.

John de Jonge van Vion ventileerde onlangs dat ongeveer 10 procent van het geslacht gewicht van een varken bestemd is voor de Chinese markt. Voor circa 10 kilo per vleesvarken, dat wordt geslacht in de twee door de Chinese overheid geblokkeerde vestigingen van Vion, dient een ander en dus minder aantrekkelijk afzetkanaal te worden gezocht. Bovendien moeten het specifieke markten zijn voor de afzet van poten, oren, staarten en andere delen van het varken.

Vanwege de directe impact van die afzetbelemmering werd de varkensnotering van Vion daarom pas woensdag gepubliceerd. De prijs van 1,51 euro (incl. btw) per kilo geslacht gewicht betekent een daling van 15 cent. De biggennotering van Vion zakte 7,50 euro per big naar 39 euro. Van Rooi noteerde deze week 14 cent per kilo geslacht gewicht lager en komt uit op 1,30 euro (excl. btw).

Naast deze prijsdalingen in Nederland, ligt de levende export naar Duitse slachterijen vrijwel stil. De uitbraken van covid-19 bij Tonnies en sluiting van de hoofdvestiging van Tonnies in Rheda hakt erin. Dat maakt andere Duitse varkensslachterijen terughoudend.

Vertrouwen en hoopgevend

COV gaf maandag aan vertrouwen te hebben in een snelle oplossing van dit handelsprobleem, omdat Nederlandse slachterijen maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus aan te pakken. 'Bovendien zijn de maatregelen effectief', zegt Patrick de Leede, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Over de achtergrond van de exportrestrictie is volgens hem nu vier dagen later nog niet alles bekend. 'Of China wil zekerheid over de effectiviteit van maatregelen die de slachterijen nemen of het land wil uitsluiten dat ze het covid-19 virus via vleesproducten importeert.'

Een recent bericht uit China over het testen van varkensvlees op het coronavirus is volgens de COV-woordvoerder hoopgevend. 'Er zijn testen gedaan op 32.000 verpakkingen en geen enkele testte positief. Bovendien moeten er veel monden in China gevoed worden en is import van varkensvlees noodzakelijk. Ik ken Chinezen als pragmatisch en ik hoop dat het resultaat van de onderhandelingen van het ministerie van LNV snel komt en gunstig uitvalt', aldus De Leede.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer