AVP+decimeert+varkenssector+Bulgarije
Nieuws
© Varkens Archief

AVP decimeert varkenssector Bulgarije

Tot april waren de prijzen voor varkensvlees in Bulgarije een kwart hoger dan het gemiddelde van het afgelopen jaar. De waarde is zelfs 28 procent hoger ten opzichte van de gemiddelde waarde over de afgelopen drie jaar. Maar de Bulgaarse varkenssector is intussen wel een kwart gekrompen en die krimp zet dit jaar door.

Ondanks de daling van de Europese varkensprijzen sinds begin mei, blijven de prijsniveaus in Bulgarije vrij stabiel. In juni komt de geschatte varkensprijs nog altijd uit op 2,04 euro per kilo geslacht gewicht. In maart werd 2,18 euro per kilo betaald. Deze vrij geringe prijsdaling komt door de directe impact van Afrikaanse varkenspest (AVP) op de Bulgaarse varkensproductie.

Het Bulgaarse ministerie van Landbouw, Voedsel en Bosbouw meldt in de eerste maanden van 2020 een afname in de varkensvleesproductie van 26 procent in vergelijking met 2019. Door uitbraken van AVP ook op grote commerciële varkensbedrijven is het aantal getelde varkens fors gedaald.

Op 1 november 2019 waren er 491.800 varkens geregistreerd, een daling van 25 procent in vergelijking met 2018. Het aantal getelde zeugen is zelfs iets harder gekrompen (27 procent). Daarbij komt dat begin dit jaar twee grote varkensbedrijven zijn geruimd omdat ze met AVP besmet waren. Daarom verwacht het Bulgaarse landbouwministerie voor dit jaar een verdere afname van de varkensvleesproductie.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer