Geen+drempelwaarde+stikstofdepositie+voor+landbouw
Nieuws
©

Geen drempelwaarde stikstofdepositie voor landbouw

Het invoeren van een drempelwaarde voor de stikstofdepositie voor landbouwactiviteiten lijkt niet waarschijnlijk. Dat blijkt uit het advies van de Raad van State (RvS) aan Carola Schouten, Minister van LNV. Er zijn veel maatregelen nodig en invoering is niet voor alle sectoren mogelijk.

Als Minister Schouten een drempelwaarde wil invoeren, dan moet ze een flink pakket maatregelen nemen die de stikstofdepositie door invoering van de drempelwaarde ruim compenseren. Die maatregelen moeten geloofwaardig en effectief zijn, stelt de RvS. Ze moeten leiden tot het daadwerkelijk realiseren van de instandhouding van het gebied. De maatregelen moeten dan ook gebiedsgericht worden uitgewerkt.

Een drempelwaarde is daarbij dan alleen haalbaar voor bepaalde activiteiten of sectoren die zeer kleine stikstofdeposities veroorzaken, aldus de RvS. Met name zijn dat de sectoren die in beperkte mate bijdragen aan de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden en van groot algemeen belang zijn, zoals de bouw. Afgaand op dit advies zal invoering van een drempelwaarde voor landbouwactiviteiten waarschijnlijk geen optie zijn.

Stikstofdepositie buitenland


In grensregio’s zal het toepassen van een drempelwaarde nog lastiger zijn. Er zijn geen maatregelen mogelijk om de stikstofdepositie vanuit het buitenland te verlagen. Het is volgens de RvS niet aanvaardbaar geen rekening te houden met de stikstofdepositie die vanuit het buitenland komt.

Lees hier de brief-van-raad-van-state.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer