Exacte+meting+ammoniak+voor+beter+klimaat
Nieuws
©

Exacte meting ammoniak voor beter klimaat

Een ammoniaksensor die niet gevoelig is voor veroudering en echt alleen ammoniak meet. Dat is de ammoniaksensor van EMS systems. Varkenshouders kunnen op basis van deze meting het klimaat in de stal veel nauwkeuriger regelen en zekerheid bieden over de werking van een luchtwasser. EMS krijgt voor deze sensor de Gouden Hoef prijs tijdens de Agribex. De sensor die EMS heeft ontwikkeld, is volgens Jan-Kees Boerman echt uniek. “Onze sensor kan continu werken en meet echt alleen de ammoniakconcentratie. De meting is heel zuiver.” Dat is volgens Boerman bij de huidige ammoniaksensoren anders. “Die werken op basis van een elektrochemische meting. Deze sensoren hebben als nadeel dat de levensduur beperkt is en ze ook andere stoffen meenemen in de meting. Methaan, zwavelwaterstof en bijvoorbeeld ook vocht beïnvloeden de meting. Als de sensor dan 15 ppm ammoniak aangeeft, bestaat dat mogelijk uit wel 5 ppm andere stoffen en maar 10 ppm echte ammoniak.” Hoe de sensor van EMS werkt, is het geheim van de smid. Wel kan Boerman zeggen dat de levensduur van de sensor vrijwel onbeperkt is, ook al hangt de sensor in de stal en is deze voortdurend blootgesteld aan ammoniak en andere gassen. Het enige wat hoeft te gebeuren, is het kalibreren van de sensor met kalibratiegas. Deze buisjes gas moeten dan af en toe worden vervangen.

Stekkerklaar

De MacView sensor van EMS is stekkerklaar. De sensor wordt opgehangen, buisjes voor de gasmeting worden aangesloten en er is een verbinding met internet nodig. Op de internetpagina zijn de metingen van de ammoniaksensor voortdurend te volgen. Daarbij kan dezelfde sensor ook tegelijkertijd het kooldioxidegehalte (CO2-gehalte) in de lucht meten. Een varkenshouder kan de meting van ammoniak en/of kooldioxide vervolgens gebruiken voor het aansturen van zijn klimaatcomputer. Het klimaat in de afdeling wordt dan geregeld op basis van het gewenste maximumniveau van ammoniak en/of kooldioxide.

Luchtwasser

Daarnaast is de EMS sensor ook bruikbaar om de werkelijke uitstoot van een luchtwasser te meten. De sensor meet dan voortdurend het ammoniakgehalte in de ingaande lucht en in de uitgaande lucht. Samen met een debietmeter is zo het rendement en de echte uitstoot vanuit een stal te berekenen. Een varkenshouder kan dat gebruiken om aan de gemeente of provincie aan te tonen wat de werkelijke uitstoot uit zijn stal is en daarmee bewijzen dat hij voldoet aan de voorwaarden in de vergunning. Voor de robuuste, innovatieve ammoniaksensor krijgt EMS tijdens de Agribex de innovatieprijs de ‘Gouden Hoef’ uitgereikt. Tijdens de tweejaarlijkse beurs in Brussel wordt meer bekend over de prijs van de ammoniaksensor. De Agribex vindt plaats van 3 tot en met 8 december.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer