Welke+prijs+wordt+er+betaald%3F
Blog
©

Welke prijs wordt er betaald?

Afgelopen weken kwam de berichtgeving van diverse actiegroepen vanuit alle windrichtingen op je af. Ook de boerenprotestgroepen zijn zeer actief. Er zijn meerdere organisaties actief op het gebied van boerenverzet, wat niet verkeerd hoeft te zijn. De ene is iets radicaler dan de andere. En achteraf kun je vaak ook niet bepalen wat het meest effectieve drukmiddel is geweest. De stikstofcrisis heeft in ieder geval gezorgd voor samenhorigheid binnen de agrarische sector.

De overheid wist niet eens wat de effecten waren van de aanpassing van het stikstofbeleid voor het gehele land. Ook Europees zijn er nog veel verschillen in het stikstofbeleid. De petitie van Farmers Defence Force waarin zij vragen om een verhoging van de stikstofnorm volgens Duits model, is tot vandaag door een kleine 16.000 mensen ondertekend. Uiteindelijk willen we een land waarin ondernemerschap wordt gewaardeerd en gestimuleerd en de activiteiten in balans zijn met de omgeving. Het kan echter niet zo zijn dat regelgeving een land in crisis brengt. Dat zou een te hoge prijs zijn die betaald moet worden voor het falen van beleid. Daarbij moeten we niet denken dat we met een crisis in het ‘grote’ Nederland, het wereldwijde milieu redden.

Misschien is het beter om te kijken naar de kansen dan naar de beperkingen. Zo wordt in China spreekwoordelijk een andere prijs betaald. Goed om te weten dat de varkensstapel in China in september is gedaald naar minder dan 300 miljoen varkens (dit waren er 500 miljoen). De zeugenstapel is gereduceerd tot 25 miljoen zeugen (dit waren er 50 miljoen). Met een gemiddelde vleesvarkensprijs van 5,25 euro per kg.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer