Jong+blijvende+varkens+geven+geen+berengeur
Nieuws
©

Jong blijvende varkens geven geen berengeur

Het lijkt mogelijk om de genen van het varken zodanig te wijzigen dat ze niet in hun puberteit komen. De beertjes produceren dan ook geen berengeur en vertonen geen berengedrag. Van deze castratievrije varkens die voortkomen uit de samenwerking tussen Hendrix Genetics en Acceligen zijn deze zomer tientallen biggen geboren.

“De varkens zullen nu uitvoerig worden gevolgd”, zegt Marcel Huijsmans van Hypor, onderdeel van Hendrix Genetics. “De prestaties van de varkens mogen uiteraard niet achterblijven. Ze moeten qua groei, voerconversie en slachteigenschappen goed blijven presteren.”

Het wijzigen van de genen is gebeurd met toepassing van een techniek die Talen heet. Daarbij wordt een heel klein specifiek deel van de genen aangepast. Deze techniek is in Europa niet toegestaan. Het onderzoek gebeurt dan ook in de Verenigde Staten. Acceligen, onderdeel van Recombinetics, is een Amerikaans bedrijf en Hendrix Genetics heeft een vestiging in de Verenigde Staten.

Bij dit onderzoek is de genetische informatie voor puberteit aangepast in de embryo’s. Om te zorgen dat die aanpassing niet steeds opnieuw nodig is, vindt er ook onderzoek plaats naar het terugdraaien van de aanpassing. Daardoor moet het mogelijk worden om varkens (fokberen) te krijgen die wel vruchtbaar zijn en toch ook nog nakomelingen produceren die niet in de puberteit komen.

“In deze cruciale fase van het proces zit de ontwikkeling nu”, zegt Huijsmans. “Als de castratievrije varkens goed presteren zijn we er nog niet. We moeten ook kunnen fokken met de varkens.”

Slagen Hendrix Genetics en Acceligen in deze uitdaging, dan komen de castratievrije varkens over enkele jaren op de markt. Europese varkenshouders kunnen er dan niet over beschikken omdat het in Europa niet is toegestaan om gebruik te maken van genetische modificatie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer