Rustiger+werken+geeft+minder+terugkomers
Nieuws
©

Rustiger werken geeft minder terugkomers

Een hoog aantal terugkomers kan te maken hebben met de aanpak van de inseminator. Rustig werken verlaagt het aantal terugkomers flink. Dat bleek uit de bestudering van de werkwijze tijdens het insemineren met hulp van camerabeelden op een Zwitsers zeugenbedrijf.

Op het zeugenbedrijf was het aantal terugkomers met 16,8 procent aan de hoge kant. De Universiteit van Bern heeft daarom op dit bedrijf een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken. Er waren op het bedrijf geen ziekten of andere mogelijke oorzaken van het hoge aantal terugkomers.

Daarna werd besloten de werkzaamheden te volgen tijdens de inseminatie met behulp van video-opnamen. Op het bedrijf werd het insemineren uitgevoerd door de bedrijfsleider of door een medewerker. Tijdens het insemineren was een zoekbeer bij de zeugen aanwezig.

Meer aandacht


De video-analyse liet opmerkelijke verschillen zien tussen de aanpak van de bedrijfsleider en medewerker. Het onderzoek spreekt  van medewerker A en B, zonder aan te geven wie de bedrijfsleider of medewerker is. Medewerker A had maar 15 seconden nodig om de zeugen te insemineren. Medewerker A gebruikte alleen de zoekbeer voor de stimulatie van de zeugen. Het spreiden van de vulvalippen bij het inbrengen van de pipet gebeurde door deze medewerker niet goed genoeg. Medewerker B gaf meer aandacht aan het insemineren en nam 90 seconden de tijd. Het spreiden van de vulvalippen deed deze medewerker wel goed. Naast de zoekbeer stimuleerde medewerker B ook zelf de zeug nog tijdens het insemineren.

Drie keer meer terugkomers


Het aantal terugkomers verschilde sterk tussen de twee medewerkers. Bij medewerker A lag het aantal terugkomers op 22,8 procent, bij medewerker B was het maar 7,1 procent. Het leek of de zeugen die door medewerker A werden geïnsemineerd wat meer biggen wierpen, maar dat verschil was niet significant. Het insemineren gebeurde door beide medewerkers dus kennelijk op het juiste moment in de berigheidscyclus.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer