Mutatie+reden+voor+embryosterfte
Nieuws
©

Mutatie reden voor embryosterfte

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit en Topigs Norsvin hebben een mutatie gevonden die de oorzaak kan zijn van embryosterfte. De mutatie (verandering van de erfelijke eigenschap) komt alleen tot uitdrukking als beide ouders die hebben en kan dan leiden tot twintig procent kleinere tomen. Via gericht fokken is verspreiding van de mutatie te voorkomen.

De onderzoekers van Wageningen Universiteit en Topigs Norsvin zijn actief op zoek gegaan naar veranderingen in het erfelijk materiaal – mutaties – die negatieve effecten hebben op de vruchtbaarheid. Daarbij hebben ze een mutatie gevonden die zorgt voor embryosterfte tijdens de dracht of sterfte bij de geboorte. Deze mutatie is gevonden door het gehele DNA uit de pluizen van de zuivere lijnen van het Noors Landras en de zuivere lijnen van de Duroc.

Recessieve eigenschap


De mutatie is recessief. Dat wil zeggen dat die niet zomaar tot uiting komt. Meestal wordt die onderdrukt door de dominante erfelijke aanleg van de andere ouder. Daardoor is het meestal niet te zien aan de toomgrootte maar bestaat wel de kans dat de mutatie zich in de zuivere lijn verspreidt. De kans dat hierdoor beide ouders drager worden van de negatieve, recessieve eigenschappen neemt dan toe. En bij kruising van twee ouders met de negatieve eigenschappen kan de mutatie dan wel tot uitdrukking komen. Dat gebeurt momenteel bij ongeveer drie procent van de tomen. Als dit het geval is, kan de toomgrootte tot wel twintig procent kleiner zijn door embryosterfte tijdens de dracht of kort na de geboorte. De mutatie is alleen in de zuivere lijnen van Noors Landras en Duroc te vinden. In de andere lijnen en eindproducten van de fokkerij-organisatie is de mutatie niet aanwezig. De kans op embryosterfte is bij de eindproducten als een TN70 dan ook niet aanwezig.

Voorkomen verspreiding


Doordat nu de mutatie gevonden is, kan Topigs Norsvin bij de fokkerij van de zuivere lijnen hiermee rekening houden. Van alle fokzeugen en fokberen in de zuivere lijnen is de erfelijke aanleg immers exact bekend. Door via genomics gericht te zoeken naar deze mutatie is te voorkomen dat die zich verder verspreidt en kan de mutatie weer uit de foklijnen verdwijnen. Tijdens het onderzoek bleek dat de mutatie niet specifiek is gekoppeld aan een hoge vruchtbaarheid. Dus het uitselecteren van de mutatie heeft geen negatieve bij-effecten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer