Mercosur+rept+niet+over+varkensvlees
Nieuws
©

Mercosur rept niet over varkensvlees

Na circa 20 jaar onderhandelen is er een akkoord tussen het handelsblok Brazilië, Uruguay, Argentinië en Paraguay met de EU en lijkt de concrete invulling nabij. Uitgelekte voorstellen in de Mercosur-deal reppen niets over hoeveelheden en de handelsvoorwaarden wat betreft varkensvlees, maar toch is er een quotum van 25.000 ton opgenomen.

Het toegankelijker maken van de Mercosur-landen voor wederzijdse handel met de EU zit in de eindfase. In grote lijnen is het handelsverdrag akkoord, maar op details moeten de afspraken nader worden uitgewerkt. Zo ook over de export en voorwaarden over voedselproducten. In het verdrag zou sprake zijn van 99.000 ton Mercosur-rundvlees dat jaarlijks naar de EU mag worden geëxporteerd tegen een douanetarief van 7,5 procent. Voor pluimveevlees zou een contingent zijn afgesproken van 180.000 ton per jaar dat vanuit die Zuid-Amerikaanse landen naar EU mag worden verscheept tegen een nog niet bekend gemaakt verlaagd douanetarief.
Afspraken over varkensvlees zijn niet vernoemd in de uitgelekte verdragvoorstellen. Volgens Frans van Dongen, lobbyist namens de Nederlandse vleessector in Brussel, is er in de onderhandelingen niet veel nadruk gelegd op varkensvlees. "Daar was niet veel belangstelling voor vanuit Mercosur. Dat is geruststellend voor Europese varkenshouders, maar uiteindelijk toch er in het verdrag toch nog een varkensvleesquotum van 25.000 ton opgenomen." Dit meer dan verwacht en het heeft Van Dongen verrast: "Ik ga daarom dwars voor die Mecosur-deal liggen, want tot nu toe is het Nederlandse exporteurs van varkensvlees niet gelukt om toegang te krijgen tot de Braziliaanse markt."

Toch boerenzorgen


Europese boeren maken zich zorgen over het handelsakkoord omdat ook kaas en zuivelproducten zonder extra belastingen naar de EU kunnen komen. Ook zijn de regels rondom de productie van voedsel flink verschillend, evenals de schaalgrootte en kostprijs. Dat levert mogelijk oneerlijke concurrentie op en kan de interne EU-markt verstoren. Daarom worden volgens EU-landbouwvoorman Phil Hogan de afspraken over de quota en douanetarieven zorgvuldig afgewogen. Mocht marktverstoring optreden, dan staat de Europese Commissie volgens Hogan klaar met financiële steun. Het beschikbare budget zou tot een miljard euro kunnen gaan bedragen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer