Dubbele+diergezondheidsheffing+speenbig+terug
Nieuws
©

Dubbele diergezondheidsheffing speenbig terug

Zeugenhouders die hun speenbiggen op een andere locatie opfokken, hebben in 2018 een dubbele diergezondheidsheffing betaald. De Producentenorganisatie Varkenshouderij heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt dit nu recht.

Als hoofdregel voor de diergezondheidsheffing die een varkenshouder moet betalen, geldt het aantal dieren dat een varkenshouder per jaar houdt. In 2018 werd hiervoor het aantal dieren dat uit de stal werd afgevoerd als basis genomen. Een zeugenhouder met speenbiggen op een andere locatie voert de biggen twee keer af en betaalde voor deze biggen daardoor twee keer.

Correctiefactuur


Voor zeugenhouders met een A- en E-locatie of zeugenhouders met een B- en F-locatie, corrigeert minister Schouten dit nu. De betreffende zeugenhouders krijgen de dubbele betaling van 0,1967 euro per big nu terug. Dat gebeurt via een correctiefactuur. Die krijgen ze rond augustus vanuit RVO.nl. De POV adviseert de varkenshouders die een bezwaarschrift hebben ingediend om dit bezwaarschrift in te trekken. Daardoor kan RVO.nl snel overgaan tot terugbetaling.

Verschillende heffingen


Vanaf 2019 zullen de kosten voor de diergezondheidsheffing evenwichtig worden verdeeld over de verschillende diercategorieën en bedrijfsvormen. De heffingen zijn verschillend voor de afvoer van verschillende dieren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer