Export+naar+China+37+procent+hoger
Nieuws
©

Export naar China 37 procent hoger

Ten opzichte van de eerste vier maanden van 2018 is de export van varkensvlees naar China met 37 procent gestegen. Ook de totale export vanuit de Europese Unie is daarmee gestegen. In de eerste vier maanden is de stijging 13,2 procent naar bijna 1,5 miljoen ton.

De effecten van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest is China zijn dus al duidelijk zichtbaar. Het aandeel van China in de exportcijfers is gestegen naar 42,4 procent, terwijl het vorig jaar nog 35 procent was. Het percentage komt alweer dicht bij het vorige exportrecord van 2016. Toen was China goed voor 44,9 procent van de export vanuit Europa met bijna 1,9 miljoen ton vlees in het hele jaar. De eerste vier maanden van dit jaar is er inmiddels 635.000 ton varkensvlees naar China geëxporteerd. Wel liggen de exportcijfers naar Hong Kong nog onder die van vorig jaar. In totaal is naar China en Hong Kong samen 150.000 ton varkensvlees meer geëxporteerd.

Naast China stijgt ook de export naar Vietnam fors met 76 procent, waarschijnlijk ook als gevolg van de Afrikaanse varkenspest. Alleen is Vietnam een veel kleinere afnemer dan China. Bijna 30.000 ton varkensvlees - dat is 2 procent van het totale exportaandeel vanuit Europa - gaat in de eerste vier maanden naar Vietnam.

Dure onderdelen


De 4 procent stijging van de export naar Japan is dan toch belangrijker dan de exportstijging naar Vietnam. Zeker ook omdat Japan duurdere onderdelen van het varken afneemt. In hoeveelheid varkensvlees neemt Japan met bijna 160.000 ton en 10,7 procent de tweede plaats in voor de export vanuit Europa. Op basis van euro’s is dat aandeel veel hoger en komt Japan op 17,6 procent uit. De export naar China is goed voor 34,8 procent marktaandeel in euro's. De waarde van de export naar China is daarbij ten opzichte van vorig jaar met 50 procent gestegen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer