Omzetbelasting+mogelijk+terug+bij+eigen+opfok
Nieuws
©

Omzetbelasting mogelijk terug bij eigen opfok

Een beperkt aantal zeugenhouders kan mogelijk omzetbelasting terugkrijgen. Het gaat om zeugenhouders die zelf opfokzeugen opfokken en begin 2018 nog van de landbouwregeling naar de normale regeling voor omzetbelasting over moesten stappen.

ABAB Accountants en Adviseurs heeft namens vijf klanten (melkveehouders) een zaak aangespannen over deze omzetbelasting. Nadat eerdere pogingen strandden, heeft uiteindelijk de Hoge Raad ABAB - en daarmee de veehouders - in het gelijk gesteld. De uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor melkveehouders maar ook voor zeugenhouders die zelf hun fokzeugen geheel of gedeeltelijk opfokken.

Investering in opfok


Bij de overgang van de landbouwregeling naar de normale regeling voor omzetbelasting werd geen rekening gehouden met de investering die al in de opfok is gedaan. “De belastingdienst zag de investeringen in voer, dierenartskosten en dergelijke als kosten die al verbruikt waren”, licht Bert van den Kerkhof, hoofd vaktechniek Belastingadvies bij ABAB toe. “We zien het echter als een investering in een bedrijfsmiddel. Daarom kun je de omzetbelasting op dat deel van de kosten terugclaimen.”

Bezwaar gemaakt


Het zal volgens Van den Kerkhof niet voor veel zeugenhouders gelden, omdat de meesten al uit de landbouwregeling waren. Daarnaast moeten de zeugenhouders die omzetbelasting terug willen krijgen wel bezwaar hebben gemaakt. ABAB heeft dat in principe voor al haar klanten gedaan. Van den Kerkhof vindt overigens dat het ook zou moeten gelden als er geen bezwaar is gemaakt. “Daar zijn we nog mee bezig. Maar dat zal vooral aan de politiek liggen of we dat voor elkaar krijgen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer