Winnaarsgevoel+gloort
Blog
©

Winnaarsgevoel gloort

‘Als je wint’ van Herman Brood en Henny Vrienten is elke dag keiharde waarheid. Winnaars – in welke tak van sport dan ook – staan in de schijnwerper. Op handen gedragen door het grote publiek. Krijgen waardering en geldschieters staan in de rij. Iedereen wil simpelweg bij de allerbeste horen. En als een Nederlander of Nederlandse een gouden plak wint bij de Olympische Spelen, een Europese strijd of wereldkampioenschap, dan kleurt heel Nederland oranje. Het verbroedert en versterkt onze nationale trots.

Hoe anders vergaat het de Nederlandse varkenshouderij. Vanuit de hele wereld wordt uitermate hoog opgegeven van onze kennis, kunde en prestaties. Dat Nederland de allerbeste is in Varkensland, durf ik niet te stellen. Maar wel dat de sector tot de absolute wereldtop behoort, zeker wat betreft productie-efficiëntie. Waar ik dat uit afleid? Net als bij winnaars komen van over de hele wereld mensen hierheen. Ze willen wat proeven van ons succes en wat meepikken om het zelf beter te kunnen doen. Het Nederlandse bedrijfsleven en adviseurs vliegen de hele wereld over om hen daarbij te ondersteunen. En Wageningen University & Research trekt hordes Europeanen en Aziaten. Varkens Innovatie Centrum Sterksel is wereldwijd (nog steeds) een begrip.

Desondanks overheerst in de Nederlandse varkenssector volgens mij eerder een verliezersgevoel dan de euforie van een winnaar. Het stoppen van varkenshouders is aan de orde van de dag. Maatschappelijk ligt de sector regelmatig onder vuur. Regelgeving, arbeidskosten en gebrek aan eigen grond voor de afzet van mest hebben de kostprijs zo ver opgevoerd, dat nog meer efficiëntie dat niet meer kan compenseren. VIC Sterksel gaat de deuren sluiten. Een saneringsslag staat voor de deur en de nationale varkensstapel krimpt. Sectortrots is ver te zoeken.

Toch heb ik vertrouwen in de Nederlandse varkenshouderij. Na snoei volgt bloei. Het landschap van vleesconcepten wordt steeds bonter. Bedrijven in de periferie steken miljoenen euro’s in modernisering – vleesverwerking en voerproductie – en doen zoiets met visie en uit volle overtuiging. Samen met varkenshouders – de basis van hun bestaan – willen ze duurzaam geld verdienen. Ze tonen hun winnaarsmentaliteit en investeren in de productie van (h)eerlijk varkensvlees in een snel veranderende wereld. Het winnaarsgevoel gloort.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer