Tijd+om+te+stemmen
Blog
©

Tijd om te stemmen

Op 20 maart maakten we een gang naar de stembus. Dit keer voor de Provinciale Statenverkiezingen - wat direct invloed heeft op de zetelverdeling in de Eerste Kamer - en de verkiezingen voor de waterschappen. Door de landelijke politici werd er vooraf weer met vingertjes gewezen en van alles beloofd. Maar wat heb je eraan als je 'boer’ bent? Volgens die politici tel je niet echt mee. In veel debatten of aankondigingen maakten ze hierover geen woord vuil. Nee, veel belangrijker voor de agrarische ondernemer is welke koers ze in de provincie gaan varen. We weten nog als de dag van gisteren welk effect het nieuwe beleid van de vorige gekozen bestuurders in de provincie Noord-Brabant teweeg heeft gebracht.

Aangezien de mensen die direct betrokken zijn bij de agrarische sector in aantal afnemen, wordt het steeds belangrijker dat eenieders stem belangrijk is en meetelt. Ikzelf ben een Brabander maar ben werkzaam in Limburg. Om te kijken of mijn gevoel overeenkomt met de te kiezen partijen waarop je kunt stemmen, heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van de Kieswijzer. Mijn broek zakte af toen ik de stelling las in de provincie Noord-Brabant over de intensieve veehouderij: 'De veestapel moet gehalveerd worden'. Gelukkig is hier niet iedere partij voor, maar het wordt wel zorgelijk als we hiermee van doen krijgen.

Laat ik ook even kijken wat de stemwijzer in Limburg daarover zegt: ‘De veestapel in Limburg moet zover krimpen dat er geen veevoer meer geïmporteerd hoeft te worden’. Deze stelling zegt niet hoevéél de veestapel moet krimpen, maar je kunt op je klompen aanvoelen dat het wel meer zal zijn dan de halvering in de Brabantse stelling. Gelukkig waren in Limburg veel partijen het hier niet mee eens. Bij de Kieswijzer in Gelderland was de stelling minder direct. Deze zegt: 'Om de uitstoot van stikstof te verminderen, moet het aantal dieren in de veehouderij omlaag'. Hier zit voor iedereen ruimte om er wat van te vinden.
Voor mij is de keuze die de Kieswijzer voor je berekent, niet beslissend. Maar ik kan wel beredeneren waarom deze keuze is gemaakt. Het is puur gebaseerd op feiten, zonder achtergrondinformatie en gevoel. Ik stem in Brabant en wil geen steun geven aan het huidige beleid waar de agrarische ondernemers van 'tijd voor aanpassingen’ zijn beroofd.

Jan van de Weem

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer