Prijswinnaar+gaat+landelijk
Nieuws
©

Prijswinnaar gaat landelijk

De familie Ten Have-Mellema is door de jury verkozen tot ‘Agrarisch ondernemer 2019’. De omschrijft Hamletz omschreven als een voorbeeld voor de varkenshouderij. De ondernemers zijn een boegbeeld voor de landbouw. Momenteel ligt Hamletz alleen nog in een aantal supermarkten in het noorden van het land, binnenkort is het ook landelijk verkrijgbaar, meldt een trotse Annechien ten Have.

De familie Ten Have-Mellema is door de jury verkozen tot ‘Agrarisch ondernemer 2019’. De jury omschrijft Hamletz als een voorbeeld voor de varkenshouderij en de ondernemers als een boegbeeld voor de landbouw. Momenteel ligt Hamletz alleen nog in een aantal supermarkten in het noorden van het land, binnenkort is het ook landelijk verkrijgbaar, meldt een trotse Annechien ten Have.

Het winnen van de titel ondernemer van het jaar is de waardering voor tien jaar inzet om een eigen varkensvleesmerk in de markt te zetten. De familie Ten Have-Mellema - Annechien, Menno, Detmer en Lizeth - is begonnen met de ontwikkeling van Hamletz in hun zoektocht naar meer dierenwelzijn. Dat heeft geleid tot de Dartelstal waarbij de varkens meer ruimte krijgen. Dit uit zich in een betere indeling in functiegebieden, dichte vloeren en een buitenuitloop. De zeugen lopen daarbij al lang in groepshuisvesting en in de kraamstal zijn vrijloophokken in gebruik. Het bedrijf voldoet daarmee aan de criteria voor twee sterren van het Beter Leven keurmerk.

Kringloop


Daarnaast krijgen de varkens voer van eigen land, waarbij lupine dienst doet als eiwitbron. De mest van de varkens wordt vergist en zorgt voor de energievoorziening van het eigen bedrijf en de omgeving. Het digestaat gaat weer terug naar eigen land om de kringloop compleet te maken. Met de lupine als eiwitbron verbetert de smaak van het varkensvlees. Samen met een eigen type varken heeft dat geleid tot het Hamletz concept om alle extra investeringen ook tot waarde te kunnen brengen.

Uitbouw concept


Annechien ten Have is trots dat de familie de juryprijs in de wacht heeft gesleept. De geldprijs zal grotendeels worden gebruikt voor de verdere uitbouw van het concept en daarnaast de verbetering van de speeltuin op het zichtbedrijf. "Belangrijk is dat we nu in vergaande onderhandeling zijn met een landelijke retailer. Dus binnenkort is Hamletz overal verkrijgbaar. Daarvoor moeten we hier en daar nog  wat aanpassen aan bijvoorbeeld de verpakking. En als dat allemaal goed verloopt, kunnen we gaan nadenken over het uitbreiden van het concept."

Publieksprijs


De meeste stemmen van het publiek gingen gingen naar De Maargjes Hoeve. Hamletz was derde. Of de promotie door Wakker Dier heeft geholpen, is niet duidelijk. "Voor ons concept is het wel prettig dat zo'n organisatie achter je staat, dat helpt bij de onderhandelingen met de keten", zegt Ten Have. "Het heeft wel vijf jaar geduurd voordat een varkensbedrijf weer eens heeft gewonnen. Het kan geen kwaad als er vanuit de sector en alle aanverwante sectoren vaker wordt gestemd bij de verkiezing van de publieksprijs."

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer