Virtuele+tour+varkensbedrijf+verkleint+afstand+tot+burger
Nieuws
©

Virtuele tour varkensbedrijf verkleint afstand tot burger

Een virtuele tour in het varkensbedrijf kan de afstand tussen burger en varkenssector weer verkleinen. In de Verenigde Staten zijn goede ervaringen met een interactieve tour door het bedrijf. Het lijkt zeker een optie voor Nederlandse varkensbedrijven en onderzoeksinstellingen om te laten zien hoe we omgaan met alle uitdagingen op het gebied van gezondheid, welzijn en voedselveiligheid.

Transparantie is belangrijk voor de varkenssector. Het biedt duidelijkheid over de wijze waarop we varkens houden en welke inspanningen nodig zijn om aan alle uitdagingen het hoofd te bieden. Bezoekers toelaten op het varkensbedrijf brengt echter te veel risico’s met zich mee, zeker in een kraamstal of bij de gespeende biggen. In Nederland is er wel een aantal zichtstallen waar bezoekers een blik in het bedrijf kunnen werpen, maar ze krijgen geen directe toelichting op wat ze dan kunnen zien.

Direct vragen beantwoorden


Met behulp van een virtuele tour door het bedrijf is wel interactie met het publiek mogelijk. Het varkensbedrijf van de universiteit van Zuid-Dakota heeft daar al ervaring mee. In 2018 waren er tien virtuele rondleidingen, dit jaar worden dat er al 36. Tijdens de virtuele tour gaan studenten met een camera door de stal en beantwoorden via FaceTime real time de vragen van de mensen die meekijken. Het blijkt belangrijk dat de mensen kunnen zien wat er gebeurt en tegelijk vragen kunnen stellen. Dan is veel beter duidelijk te maken welke maatregelen een varkensbedrijf allemaal neemt op het gebied van biosecurity, voeding van de varkens, diergezondheid en dierenwelzijn. Voor de studenten is het tevens een leerzame training in spreken in het openbaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer