KeurMest+stap+naar+eerlijke+mestketen
Nieuws
©

KeurMest stap naar eerlijke mestketen

Tegengaan van fraude in de mestketen krijgt deze week een impuls in transparantie. De werk- en stuurgroep ‘Samen Werken in een Eerlijke Keten’ lanceert KeurMest. Via een website kunnen deelnemers zich registreren en verklaren verantwoord mestzaken te doen.

In het actieplan dat LTO Nederland opstelde - samen met de POV, CUMELA Nederland, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Rabobank - staan vier actielijnen en twaalf sporen om mestfraude te voorkomen. "Onze samenleving rekent op gezonde voeding, geproduceerd op een duurzame manier, waarbij rekening wordt gehouden met mens, dier en omgeving. Belangrijk onderdeel daarbij is het zorgvuldig omgaan met mest. Als sector streven we naar een transparante mestketen waar alle schakels - van veehouder en mesttransporteur tot akkerbouwer en mestverwerker - hun verantwoordelijkheid nemen en werken aan een positief imago. Wij werken aan een eerlijke mestketen!"

Gedragscode


Tijdens de ATH beurs in Biddinghuizen wordt het resultaat van het derde spoor - de gedragscode van partijen die actief zijn in de mestketen - gelanceerd onder de noemer ‘KeurMest’. Deelnemers aan KeurMest verklaren alleen mestzaken te willen doen met andere partijen die geregistreerd zijn bij KeurMest. Ze geven openlijk aan hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van eerlijke verantwoording en gebruik van mest en mineralen. Ook houden zij zich naar eer en geweten aan alle van toepassing zijnde wet- en regelgeving vanuit de Meststoffenwet en het Besluit gebruik meststoffen en de eisen die KeurMest stelt. Tenslotte spreekt een KeurMest-deelnemer uit deel te gaan nemen aan een systeem van private borging wanneer dat in de mestketen wordt ingevoerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer