Eens+met+eerlijke+prijs+en+noodzaak+mestverwerking
Nieuws
©

Eens met eerlijke prijs en noodzaak mestverwerking

De POV is het roerend eens met LNV-minister Schouten. Zij stelt dat de omslag naar kringlooplandbouw alleen kan slagen als de boer ook een eerlijke prijs voor zijn product krijgt. En dat hoogwaardige dierlijke mest de kunstmest moet gaan vervangen. De uitwerking van deze visie zal bepalen of dat ook werkelijk gebeurt.

De POV vindt het mooi dat Carola Schouten in haar landbouwvisie benoemt dat varkenshouders eerlijke prijzen moeten krijgen. Maar van alleen iets benoemen kunnen varkenshouders niet leven, de uitwerking is waarom het gaat en het enige wat uiteindelijk telt.

Hetzelfde geldt voor de plannen om minder  kunstmest en meer hoogwaardige dierlijke mest te gaan gebruiken. Mestverwerking past bij uitstek binnen deze kringloopgedachte, vindt de POV. Hiermee kun je mest op maat maken voor de afnemers, waardoor je de mest beter kunt verwaarden en ook qua transport, logistiek en opslag efficiënter kunt zijn. De visie spreekt zich helaas niet uit over de wijze waarop innovaties en verbeteringen gestimuleerd en gefaciliteerd gaan worden. En juist daar ligt een groot knelpunt voor de varkenshouderij. Innovaties komen nu te moeilijk en geregeld niet van de grond door stagnerende vergunningverlening. Dit zou meer aandacht mogen hebben in de landbouwvisie van de minister.

Als minder kunstmest betekent dat rundveehouders meer ruimte krijgen om de dierlijke mest van hun bedrijf te benutten – nu moeten bedrijven geregeld eigen mest afvoeren en kunstmest aanvoeren – dan komt er minder verdringing op de markt van dierlijke mest. En dat betekent meer ruimte voor varkensmest en een lagere prijs voor de afzetkosten. Daar kan de varkenshouderij alleen maar blij mee zijn.

Lees meer over de landbouwvisie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer