Gekoelde+mestpan+haalt+85+procent+reductie
Nieuws
©

Gekoelde mestpan haalt 85 procent reductie

Met een mestpan en mestkoeling onder het kraamhok is de ammoniakuitstoot met 85 procent te verminderen. Door de vrijkomende warmte goed te benutten, is de extra investering ten opzichte van een luchtwasser in een jaar of vijf terugverdiend, stellen Inter Continental en R&R-systems, die het systeem samen op de markt brengen.

De gekoelde mestpan ligt al ruim twee jaar bij zeugenhouder Kees van der Meijden in de stal. Nu heeft dit systeem ook de officiële RAV-erkenning binnen. De uitstoot is vastgesteld op 1,27 kilo ammoniak per kraamhok per jaar. Dit betekent een ammoniakreductie van 85 procent. De gekoelde mestpan past daardoor binnen de regels zoals onder andere de provincie Brabant die stelt. De gekoelde mestpan is in nagenoeg ieder maat te maken en daardoor zowel bij nieuwbouw als renovatie toepasbaar.

Mest koelen tot 15 graden


Om tot de reductie van 85 procent te komen, heeft de mestpan voorin een waterkanaal en achterin een mestkanaal. In het mestkanaal komt mest en urine van de zeug en een groot deel van de biggenmest terecht. Dit mestkanaal wordt gekoeld tot onder de 15 graden Celsius. Dat wordt gecontroleerd door temperatuurmeters en tevens gelogd. Het mestniveau mag niet boven de 12 centimeter uitkomen, zodat zeker is dat alle mest altijd goed wordt gekoeld. Daartoe is iedere pan voorzien van een overloop.

Beter klimaat, geen vliegen


Het grote voordeel van de mestpan ten opzichte van een luchtwasser is dat het klimaat in de afdeling een stuk beter is, de emissie wordt immers direct bij de bron aangepakt. Voor de dieren en de mensen die in de afdeling werken is dat beter. En in combinatie met de mestpan kan de verse lucht direct bij de neus van de zeug worden gebracht. Daarnaast blijkt op het bedrijf van Kees van der Meijden dat er geen sprake meer is van vliegenoverlast. In de koude mest kunnen vliegenlarven zich niet ontwikkelen.

Warmte benutten


De vrijkomende warmte uit de mest is via een warmtepomp te gebruiken voor de verwarming van de biggennesten in de kraamstal en bijvoorbeeld bij de gespeende biggen. Dat levert een flinke besparing op de energiekosten op. “De meerkosten ten opzichte van een luchtwasser zijn dan in ongeveer 3 tot 5 jaar terug te verdienen”, zegt Eric van Houtum, directeur van R&R-systems. “Daarbij hebben we nog geen rekening gehouden met de kosten voor het aanleggen van een centraal afzuigkanaal en het aanpassen van de ventilatie bij een luchtwasser.”

Daarnaast zijn er dan nog de voordelen van het betere klimaat in de stal door de aanpak van de emissie bij de bron. Dat betere klimaat komt ten goede aan de gezondheid en prestaties van de dieren en het werkklimaat voor de mens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer