Informatiebord+siert+en+verheldert
Nieuws
©

Informatiebord siert en verheldert

Varkens- en pluimveehouder Roy Hannen wil bepaalde mensen en vervoermiddelen weren van zijn erf en uit zijn stallen. “Ze mogen ook niet het erf op of de stal in om te vragen op welk punt mest moet worden geladen of waar de silo met een bepaald nummer staat om voer te lossen.” Daarom heeft hij sierlijke informatieborden geplaatst bij de twee inritten van ‘Kraamhotel’ Hannen Mevissen.

Op de plattegrond van Hannens bedrijf in het Limburgse Heibloem is de strikte scheiding tussen de schone en vuile weg in één oogopslag helder. Zo zijn alle laadpunten van varkensdrijfmest voorzien van een letter. Tegen de wijzers van de klok in staan A tot en met H in blauw weergegeven. Hannen: “Ook zijn er bij die plekken bedrijfseigen aanzuigslangen om mest mee te laden.”

De cijfers van de voersilo’s zijn roze. De silonummers 1, 2A en 2B zijn bestemd voor het lossen van pluimveevoeders. In de silo’s 3 tot en met 14 worden voeders voor de 1.000 zeugen en hun biggen gelost. “Afgesproken is dat de bulkwagenchauffeurs hier overschoentjes aandoen en een wegwerpoverall dragen.”

Afleverhuisje


Maar ook voor het afleveren van goederen of k.i.-sperma hoeven bezorgers niet meer op het erf van Hannen te komen. Leveranciers leveren hun spullen sinds kort af in een goed geïsoleerd tuinhuisje bij de weegbrug langs de openbare weg. “Ze hebben de toegangscode van de goederendeur. Als een koerier sperma aflevert, moet die de rode lamp inschakelen zodat we van veraf zien dat de levering er is. Via de deur aan de bedrijfszijde kunnen we de tubes op een zo hygiënisch mogelijke wijze ophalen.”

Scherper hygiëneprotocol


Het hygiënebesef bij de 28-jarige varkenshouder werd extra aangewakkerd door de verspreiding van PED in Nederland. Die virale darmaandoening wilde hij koste wat kost buiten zijn bedrijf houden. Daarom is hij sinds 2015 stapje voor stapje bezig het hygiëneprotocol op en rond zijn bedrijf aan te scherpen. “We doen aan eigen aanfok en het vervoer van de biggen naar het Varkenshotel van mijn broer in Kessel gebeurt met een eigen vrachtwagen”, zegt Hannen. “Laden van slachtzeugen mag hier alleen met een lege, schone en ontsmette veewagen. Ik heb geen SPF-bedrijf maar wil wel zo hygiënisch mogelijk werken.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer