AVP+klap+voor+Roemeense+varkenshouderij
Nieuws
©

AVP klap voor Roemeense varkenshouderij

In de provincie Tulcea in het zuidoosten van Roemenië is de afgelopen maanden bij grote aantallen dode wilde zwijnen het Afrikaanse Varkenspest aangetoond als doodsoorzaak. De virusdruk is enorm opgebouwd en ook 'back yard' gehouden varkens zijn besmet geraakt. Voor het eerst is een groot commercieel varkensbedrijf besmet: een dreun voor de Roemeense varkenshouderij.

In een Roemeense slachterij zijn op 27 juni varkens aangetroffen met symptomen van Afrikaanse Varkenspest (AVP). Er is direct actie ondernomen en het leverende varkensbedrijf bezocht. De dag erop wezen onderzoeken uit dat het varkensbedrijf met 44.580 dieren is besmet met het gevreesde AVP-virus.  Alle varkens worden gedood en gecremeerd.
Traceringsonderzoek wijst uit dat alle contactadressen eveneens besmet zijn.
Het Roemeense rampenplan voor AVP is in gang gezet, meldt de gezondheidsautoriteit ANSVSA. Quarantainemaatregelen voor de getroffen bedrijven zijn ingesteld evenals de zonering van de surveillance- en beschermingsgebieden. Hoe het besmettelijke virus in het varkensbedrijf terecht is gekomen, wordt via epidemiologisch onderzoek nagetrokken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer