Laat+de+biologie+het+werk+goedkoper+doen
Nieuws
©

Laat de biologie het werk goedkoper doen

Deze warme broeierige periode zorgt voor een piek in vliegenoverlast op varkensbedrijven, constateert Joan Rooijakkers, eigenaar van Agro Pest Control (APC). “Er zijn nog genoeg varkenshouders die er niet preventief aan werken en pas beginnen met bestrijden als ze vliegen zien. Dan zijn ze al veel te laat.”

Op dit moment rijden er twee vrachtwagens van APC door het land om de ‘vliegenbrandjes’ te blussen. “Met chemische middelen pakken we het vliegende ongedierte en maden keihard aan en lossen we het probleem voor de veehouder op”, zegt de ongediertebestrijder. “Maar een volledig preventieve biologische aanpak is 30 procent goedkoper. En duurzamer.”

De jaarlijks terugkerende vliegenproblematiek is voor Rooijakkers opnieuw het sein om varkenshouders erop te wijzen dat een biologische vliegenaanpak veel ellende voorkomt. “Voor dit jaar is het te laat om nog te gaan werken met roofvliegen, sluipwespen en roofmijten in de stallen. De actuele vliegenproblematiek op zijn bedrijf moet een varkenshouder wakker schudden: 'volgend jaar wil ik het anders doen'. Preventief werken op een biologische en duurzame wijze.”

Nu plannen 2019 smeden


Dat vergt volgens Rooijakkers de nodige voorbereidingstijd. Varkenshouders moeten zich melden bij APC, hun bedrijf moet worden bezocht en er wordt een plan van aanpak opgesteld. “Dan kunnen we in vliegenseizoen 2019 vanaf week 12 tot 38 doelgericht roofvliegen, sluipwespen en roofmijten uitzetten”, vertelt hij. “In stallen met homogene drijfmest, mest met drijflagen of stromest is een andere aanpak noodzaak. Bovendien betrekken wij de varkenshouder actief bij het biologisch bestrijden van de vliegen. Dan krijgt hij er feeling mee en heeft hij de preventieve aanpak na drie jaar in de vingers en behaalt hij een maximaal resultaat. Het haalt een deel van de factor arbeid weg en 30 procent van de bestrijdingskosten. Ik wil insecten voor de varkenshouder laten werken. En goedkoper ook nog.”

Een totaalaanpak voor vliegen maar ook voor ander ongedierte, regelt Agro Pest Control op maat voor bedrijven en voor een vaste prijs per jaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer