Familiepassie+voor+het+zelf+voer+maken
Achtergrond
©

Familiepassie voor het zelf voer maken

Het samenstellen van uitgebalanceerd voer voor zijn zeugen, biggen en vleesvarkens, kent voor Machiel Coppens uit Boekel weinig geheimen meer. Sinds 1997 stelt hij brijvoeders samen met zo min mogelijk premixen met vitaminen en mineralen. “HomeMIXX is topsport: je moet constant scherp zijn om maximaal te presteren. Mijn zoon Jeffrey heeft het voerstokje feilloos overgenomen.”

De uitdaging van Coppens is om met droge en natte losse grondstoffen, synthetische aminozuren, diverse zuren en vier premixen al het voer op maat te maken en in de dieren te krijgen. “Dat is een heel leerproces geweest, maar nu is het een kwestie van het goede blijven herhalen en koersvast blijven. We kennen de maalfijnheden en houden rantsoenen stabiel.”
Zijn kennis van de HomeMIXX-aanpak houdt hij niet alleen voor zichzelf. Zijn zoon Jeffrey (25 jaar) beheerst intussen de kneepjes van het voermakersvak ook. Voer bestellen, controleren en monitoren van de voerkwaliteit en de voeropname van de varkens. “Hij vond het in het begin wel lastig om ermee te beginnen, maar in een mum van tijd heeft hij het in de vingers gekregen. Daarnaast managet hij alles wat te maken heeft met de zeugen en biggen.” Zelf regelt Machiel alles rond de vleesvarkens op de twee locaties van Coppens Varkensbedrijven. Ook zijn vrouw Angelique en dochter Lesley werken mee op het familiebedrijf evenals 14 fulltime medewerkers.

Kopie


Voor de locatie met 1.100 zeugen, biggen en vleesvarkens en de locatie met 1.200 zeugen met biggen en vleesvarkens besteedt Coppens junior elke maandag een paar uur aan het inkopen van voer. Voor de voerkeukens op beide locaties worden exact dezelfde ingrediënten ingekocht. “De goedkoopste aanbieders van grondstoffen zijn koopman. Prijzen van bijproducten leggen we voor een bepaalde tijd vast”, zegt Jeffrey.
Ze zetten zes natte enkelvoudige bijproducten en drie vochtrijke mixen in. De droge grondstoffen tarwe, gerst - soms vervangen door rogge -, tarwegries, sojaschroot en raapzaad malen ze zelf. Bij zonnebloempitmeel hoeft dat niet. Ook voegen ze zelf vier essentiële aminozuren - synthetische lysine, methionine, threonine en tryptofaan - in poedervorm toe. Momenteel gebruiken ze vier verschillende zuren. “We kunnen uit de voeten met twaalf verschillende voedingszuren”, zegt Machiel. “Elk zuur heeft een specifieke werking en er is verbazend goed mee te sturen op darmgezondheid.”

Ook kunnen ze precies zien hoeveel voer per ventiel per week is verstrekt en wat dat heeft gekost. Alle koppels biggen worden bij spenen, opleg in hun vleesvarkensstallen en bij afleveren naar de slachterij gewogen. En sinds in 2016 de gegevens van de Weda-brijvoerinstallaties zijn gekoppeld aan het Agrovision-managementsysteem, hebben ze nog meer inzicht in actuele prestaties. Jeffrey: “Uniek is dat we een eigen biggenmanagementprogramma in elkaar hebben gezet, zodat we met onze voerstrategie nog beter de opname, groei en voerconversie bij gespeende biggen kunnen sturen. Kostprijs, gezondheid en kwaliteit kunnen prima samen opgaan.”

Wegen en meten


Als je zelf voer maakt, moet je constant scherp blijven. Elke aangevoerde vracht voer moet vol en leeg over de eigen weegbrug. Van elke partij wordt een voermonster genomen en wordt snel het drogestofgehalte en de pH bepaald en vastgelegd. Ook laten ze iedere maand alle rantsoenen op basis van actuele prijzen optimaliseren door Vleuten-Steyn Voeders onderdeel van ForFarmers.

Machiel schat door de jaren heen met de HomeMIXX-aanpak circa 20 procent goedkoper uit te zijn ten opzichte van droogvoer. Maar ook de technische resultaten mogen er zijn. De eigen gefokte zeugen (Deense York x Deens landras) worden met een Deense Duroc geïnsemineerd. Per zeug per jaar worden 33,6 biggen gespeend. Hiervan worden er uiteindelijk 31 verkocht als vleesvarken of als big van 25 kilo. De vleesvarkens groeien gemiddeld 900 gram per dag met een voerconversie van onder de 2,4. Zeker voor een vleesvarkensbedrijf op brijvoer is dat top.

Bekijk ook de beelden bij bedrijf in beeld: Identieke voerinsteek.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer